Σελίδες

Τρίτη 24 Αυγούστου 2010

Ανατροπές στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας

Δομικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ανακοινώνει το επόμενο διάστημα ο Πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε επισήμως για τροποποιήσεις που επέρχονται στη λειτουργία της και τον συντονισμό της, λέγοντας διά του εκπροσώπου της πως μελετάται εις βάθος η δομή ενός υπουργικού σχήματος το οποίο θα είναι πιο παραγωγικό, πιο αποδοτικό και πιο σύγχρονο.

Ουσιαστικά ο Πρωθυπουργός επιθυμεί με τις αλλαγές που θα επιφέρει στη δομή του Υπουργικού Συμβουλίου και συγχρόνως στο επιτελείο του να δώσει νέα ώθηση στην κυβέρνηση, καθιστώντας την πιο αποτελεσματική, κάτι που περιγράφει άλλωστε και με χθεσινό άρθρο του τονίζοντας: «Σε όλη την πολιτική πορεία μου παλεύω για τη μεγάλη αλλαγή: να αποκτήσουμε επιτέλους και στην Ελλάδα ένα κράτος και ένα πολιτικό σύστημα στην υπηρεσία του πολίτη».

Το εν λόγω υπουργικό σχήμα, όπως αποκάλυψαν τα «ΝΕΑ», θα συντονίζεται από έναν υπερυπουργό, πιθανότατα Προεδρίας, ο οποίος θα έχει ως έδρα του το Μέγαρο Μαξίμου και κύρια ευθύνη την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία της κυβέρνησης. Μάλιστα για το συγκεκριμένο αξίωμα πιθανολογείται ότι προορίζεται είτε ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, είτε ο υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Χάρης Παμπούκης. Η δημιουργία υπερυπουργείου και συγχρόνως ενός συντονιστικού κέντρου όπως όλα δείχνουν δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία της αντιπροεδρίας της κυβέρνησης, καθώς ο Θεόδωρος Πάγκαλος θα διατηρήσει το αξίωμά του και τις αρμοδιότητές του. Πάντως, δεν έχει διευκρινιστεί εάν μετά τη δημιουργία υπουργείου Προεδρίας θα διατηρηθεί το Επικρατείας και το αξίωμα του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα θα υπάρξει ενίσχυση του πρωθυπουργικού γραφείου, όχι μόνο με νέα και έμπειρα στελέχη, ενδεχομένως και από μία ομάδα υπουργών που θα λειτουργούν με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου. Οι ίδιες πληροφορίες εμφανίζουν τη διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ρεγγίνα Βάρτζελη να αναβαθμίζεται και να αναλαμβάνει κομβικό ρόλο στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Βουλή και ταυτόχρονα επιμένουν ότι ο υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος παραμένει στο πόστο του και δεν μετακομίζει στην Ηρώδου Αττικού.

Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες την περαιτέρω συγχώνευση ορισμένων υπουργείων ή ακόμη και τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Ναυτιλίας και υφυπουργείου Εμπορίου που θα ελέγχει τις τιμές. Παράλληλα επιβεβαίωναν ότι ενδεχομένως να αναζητηθεί τρόπος ώστε οι συνεδριάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου να είναι πιο «ευέλικτες», αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα συσταθεί Κυβερνητική Επιτροπή και παράλληλα μία Επιτροπή Αντιμετώπισης Κρίσεων.

Οι ανακοινώσεις που έγιναν χθες από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο προκάλεσαν πολλές συζητήσεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης, στελέχη της οποίας σχολίαζαν πως ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να προχωρήσει αμέσως στις αλλαγές για να μην παρατηρηθεί το φαινόμενο της παρατεταμένης συζήτησης μέσω του Τύπου γύρω από αυτές. Ο κ. Πεταλωτής απέφυγε να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο θα πραγματοποιηθούν οι δομικές αλλαγές, αλλά κυβερνητικοί κύκλοι έλεγαν πως «δεν μπορούν να καθυστερήσουν, αλλιώς δεν θα είχαν νόημα οι χθεσινές ανακοινώσεις».
Τα «κλειδιά» του ανασχηματισμού

1 Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει ζητήσει να μετακινηθεί σε άλλο υπουργείο, κατά προτίμηση το υπουργείο Οικονομίας.


2 Η κυβέρνηση χρειάζεται έναν συντονιστή που θα επιλύει με αμεσότητα προβλήματα που ανακύπτουν.

3 Το υπουργείο Οικονομικών επιθυμεί τη στήριξη ενός υφυπουργού για τα έσοδα. 4 Ο τομέας της Ναυτιλίας χρειάζεται ώθηση και ενδεχομένως να απαιτείται η δημιουργία ενός ανεξάρτητου υπουργείου.

5 Η ακρίβεια πλήττει τον μέσο Ελληνα, επομένως υπάρχει ανάγκη για έναν υφυπουργό Εμπορίου.

6 Ο υφυπουργός Οικονομίας Σταύρος Αρναουτάκης επιθυμεί να είναι υποψήφιος περιφερειάρχης.

7 Η υφυπουργός Υγείας Φώφη Γεννηματά θα μπορούσε να είναι υποψήφια δήμαρχος Αθηναίων. 8 Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κατερίνα Μπατζελή θα μπορούσε να κερδίσει την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ανατροπές στο μοντέλο διακυβέρνησης της χώρας σχεδιάζει ο Πρωθυπουργός, ο οποίος με χθεσινό του άρθρο που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της κυβέρνησης διαβεβαιώνει ότι θα υλοποιήσει όλες τις δεσμεύσεις του για ριζικές αλλαγές.
Oυσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλει ένα νέο ξεκίνημα για την κυβέρνησή του επισημαίνοντας ότι θα αναλάβει όλες εκείνες της πρωτοβουλίες που θα βγάλουν την Ελλάδα από την παρακμή με την δημιουργία ενός κράτους κι ενός πολιτικού συστήματος στην υπηρεσία του πολίτη.

Οι επόμενοι μήνες σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις σηματοδοτούν για τον Πρωθυπουργό μία αλλαγή σελίδας. Ο Γ. Παπανδρέου προαναγγέλλει φυγή προς τα εμπρός με σημαντικές τομές- επαναστατικές αλλαγές τις χαρακτηρίζει- στο κράτος και με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου αλλά και με τις δρομολογούμενες ρυθμίσεις στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων. «Η πρωτοβουλία μας αυτή θα αποτελέσει το πιο καίριο πλήγμα στο μαύρο πολιτικό χρήμα και το πλέγμα εξαρτήσεων που αυτό δημιουργεί», αναφέρει στο άρθρο του. Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου ανακοινώνει δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση, κάτι που πιθανότατα θα συνδυάσει με τη δημιουργία ενός υπερυπουργείου που θα έχει συντονιστικό ρόλο στο Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Πρωθυπουργός ουσιαστικά επιβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό προσώπων όχι μόνο στο γραφείο του αλλά και στην κυβέρνηση και όπως όλα δείχνουν αυτός δεν θα περιοριστεί στις αντικαταστάσεις υπουργών και υφυπουργών που θα αξιοποιηθούν στις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά θα έχει μεγαλύτερο εύρος.

Οι εκλογές
Εκ παραλλήλου ο κ. Παπανδρέου θα επιδιώξει να στείλει ένα μήνυμα ανανέωσης χρησιμοποιώντας και νέα και άφθαρτα πρόσωπα στην αναμέτρηση για δήμους και περιφέρειες, ενώ στις 3 του Σεπτέμβρη θα επιχειρήσει να υπενθυμίσει το ιδεολογικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ στους πολίτες παρουσιάζοντας ένα «κοινωνικό πακέτο» που θα δίνει βαρύτητα σε μέτρα κοινωνικής πρόνοιας για άνεργους, νέους και οικογένειες. Αμέσως μετά, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης θα επιχειρήσει να πείσει τους πολίτες ότι «τα δύσκολα πέρασαν» και ότι «οι θυσίες πιάνουν τόπο», θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την οικονομία. Ως εκ τούτου θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη παρουσιάζοντας το λεγόμενο αναπτυξιακό πακέτο της κυβέρνησης για την εκπόνηση του οποίου έχουν καταθέσει τις προτάσεις τους όλα τα υπουργεία. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να υπενθυμίσει το ιδεολογικοπολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ με την παρέμβασή του στην επέτειο από την ίδρυση του Κινήματος στις 3 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου