Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

17 Σεπτεμβρίου 1937, Γεννήθηκε ο Γιώργος Λεονάρδος, δημοσιογράφος, συγγραφέας ιστορικών μυθιστορημάτων.


Ο Γιώργος Λεονάρδος του Αναστασίου, είναι Έλληνας δημοσιογράφος και λογοτέχνης. Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου τον Φεβρουάριο του 1937.

Πρωτοδημοσίευσε διηγήματα το 1953 στις ημερήσιες εφημερίδες της Αλεξάνδρειας, «Ταχυδρόμο» και «Ανατολή». Ερχόμενος στην Ελλάδα αρχικά σπούδασε φυσικομαθηματικός, αλλά τελικά ακολούθησε το επάγγελμα του δημοσιογράφου φοιτώντας στη Δημοσιογραφική Σχολή του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (Σχολή Σπύρου Μελά), την περίοδο 1959-1961. Εργάστηκε στο δελτίο εξωτερικών ειδήσεων και αργότερα ως πολιτικός συντάκτης στην εφημερίδα «Καθημερινή», (1961-1964) όπου και ανέλαβε ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, (ΑΠΕ), στο Βελιγράδι  (1964-1967). Επίσης εργάσθηκε ως προϊστάμενος εξωτερικών ειδήσεων στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Απογευματινή, Ελευθεροτυπία, Μεσημβρινή, Έθνος και Ελεύθερος Τύπος, καθώς και ως αρθρογράφος στην οικονομική εφημερίδα Κέρδος.

Αργότερα, από το 1977 ανέλαβε ανταποκριτής ΑΠΕ στη Νέα Υόρκη, όπου διατέλεσε διευθυντής της ημερήσιας εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ» της Νέας Υόρκης. Αργότερα υπήρξε παρουσιαστής ειδήσεων στην ΕΡΤ και στον ΑΝΤ1. Παράλληλα ανέλαβε δημοσιογραφικές αποστολές στον πόλεμο του Βιετνάμ, στον ιρανοϊρακινό πόλεμο, στον πόλεμο του Περσικού και σε άλλες συρράξεις, ως επίσης και σε διεθνείς διασκέψεις, όπως στο Συνέδριο της European Broadcasting Union στη Κωνσταντινούπολη (1975) και σε διάφορα συνέδρια της Eurovision.

Ο Γιώργος Λεονάρδος ασχολήθηκε ιδιαίτερα και με τη λογοτεχνία και ιδίως με τη συγγραφή μυθιστορημάτων. Για τα ιστορικά μυθιστορήματά του: «Μάρα, η Χριστιανή Σουλτάνα» και «Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά» βραβεύτηκε με τα βραβεία ιστορικού μυθιστορήματος το 2001 και το 2005 από την Ελληνική Εταιρία Χριστιανικών Γραμμάτων. Επίσης βραβεύτηκε το 2006 από το Ίδρυμα Μπότση για την προσφορά του στη δημοσιογραφία και στη λογοτεχνία.

Τέλος του απονεμήθηκε από την Επιτροπή Κρατικών Βραβείων το βραβείο Μυθιστορήματος για την τριλογία Παλαιολόγεια Δυναστεία και ειδικά για το ιστορικό μυθιστόρημά του "Ο Τελευταίος Παλαιολόγος", το τρίτο της προαναφερθείσας τριλογίας.

Τα ιστορικά μυθιστορήματά του «Μπαρμπαρόσα ο Πειρατής» εκδόθηκε και κυκλοφόρησε στη Βρετανία, την Τουρκία και την Ιταλία και είναι υπό έκδοση στην Ισπανία, «Μάρα η Χριστιανή Σουλτάνα» και «Μαρία Μαγδαληνή» στην Τουρκία και τη Σερβία, ενώ « Η Ωραία Κοιμωμένη του Μυστρά» πρόκειται να εκδοθεί στην Ιταλία.

Επίσης έγραψε τα μυθιστορήματα «Το Κόκκινο Σαλόνι της Γιαγιάς» που εκδόθηκε από τις εκδόσεις Καστανιώτη, και από τις εκδόσεις Λιβάνη τα μυθιστορήματα «Το Σπίτι πάνω από τις Κατακόμβες», «Εύα», «Οι Εραστές της Γης», «Οι Πόλοι του Μαγνήτη», «Το Τραγούδι της Ψυχής» και τη μελέτη «Η Δομή του Μυθιστορήματος».

Τελευταία έργα του είναι η τριλογία για την παλαιολόγεια εποχή με τα ιστορικά μυθιστορήματα «Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος – Ο Ελευθερωτής», «Οι Παλαιολόγοι» και «Ο Τελευταίος Παλαιολόγος», που εκδόθηκαν από τον Εκδοτικό Οργανισμό «Νέα Σύνορα – Α. Α. Λιβάνης». Εκτός όλων των παραπάνω λογοτεχνικών έργων, ο Γ. Λεονάρδος συνέγραψε επίσης και αγγλοελληνικό λεξικό στρατιωτικών όρων.

Το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του συγγραφέα είναι «Σοφία Παλαιολογίνα - Από το Βυζάντιο στη Ρωσία».

Βιβλία

Το κόκκινο σαλόνι της Γιαγιάς
Το σπίτι πάνω απ' τις κατακόμβες
Εύα
Οι πόλοι του μαγνήτη
Οι εραστές της γης
Το τραγούδι της ψυχής

Ιστορικά μυθιστορήματα

Μπαρμπαρόσα ο πειρατής
Μάρα, η χριστιανή σουλτάνα
Μαρία η Μαγδαληνή
Η ωραία κοιμωμένη του Μυστρά
Μιχαήλ Η΄ Παλαιολόγος
Οι Παλαιολόγοι
Ο Τελευταίος Παλαιολόγος
Σοφία Παλαιολογίνα. Από το Βυζάντιο στη Ρωσία
Μαγγελάνος. Τρεις Έλληνες στο τέλος του Κόσμου

Μελέτες

Η δομή του μυθιστορήματος

Αγγλοελληνικό λεξικό Επιστημονικών και Στρατιωτικών όρων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου