Σάββατο, 18 Σεπτεμβρίου 2010

17 Σεπτεμβρίου 1857, Γεννήθηκε ο Κονσταντίν Τσιολκόφσκι, εφευρέτης.

Ο Κονσταντίν Εντουάρντοβιτς Τσιολκόφσκι ήταν επιστήμονας και πρωτοπόρος της Αστροναυτικής θεωρίας της Αυτοκρατορικής Ρωσίας και της Σοβιετικής Ένωσης. 

Θεωρείται από πολλούς ως ο πατέρας της θεωρητικής αστροναυτικής. Με τη δουλειά του εμπνευσε αργότερα τους κορυφαίους Σοβιετικούς σχεδιαστές πυραύλων, όπως ο Σεργκέι Κορολιόβ και ο Βαλεντίν Γκλούσκο, και συνέβαλε στην επιτυχία του Σοβιετικού διαστημικού προγράμματος.

Πέρασε τη περισσότερη ζωή του στο σπίτι του στα προάστια της Καλούγκα, περίπου 200χλμ νοτιοδυτικά της Μόσχας.

Γεννήθηκε στο Izhevskoye (Περιφέρεια Ριαζάν), στη Ρωσική Αυτοκρατορία, σε μια μεσαίας τάξης οικογένεια. Ο πατέρας του Εντουάρδ Τσιολκόφσκι (πολωνικά: Ciołkowski) ήταν Πολωνός. Η μητέρα του, Μαρία Yumasheva, ήταν ένα μια μορφωμένη ρωσίδα. Ο πατέρας του ήταν ένας Πολωνός πατριώτης ο οποίος απελαθηκε στη Ρωσία, ως αποτέλεσμα της επαναστατικής πολιτικής του δράσης. Στην ηλικία των 10 ετών ο Κονσταντίν αρρώστησε από μια σοβαρή ασθένεια η οποία του προκάλεσε προβλήματα στην ακοή. Δεν έγινε δεκτός στα δημοτικά σχολεία, λόγω του προβλήματος ακοής του, έτσι ήταν αυτοδίδακτος.

Εμπνευσμένος από τα μυθιστόρηματα του Ιούλιου Βερν, ο Τσιολκόφσκι σχημάτισε θεωρίες για πολλές πτυχές των διαστημικών ταξιδιών και την προωστική πυραύλων. Θεωρείται ο πατέρας των διαστημικών πτήσεων και είναι ο πρώτος άνθρωπος που φαντάστηκε την ιδέα του διαστημικού ανελκυστήρα, εμπνευσμένος το 1895 από το νεόδμητο Πύργο του Άιφελ στο Παρίσι.

Ήταν επίσης υποστηρικτής του φιλοσόφου Nikolai Fyodorov, και πίστευε ότι ο αποικισμός του διαστήματος θα οδηγούσε στην τελειότητα της ανθρώπινης φυλής.

Σχεδόν κουφός, εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών στο λύκειο μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1920. Μόνο από τα μέσα της δεκαετίας του 1920 και μετά η σημασία του έργου του αναγνωρίστηκε από τους άλλους και τιμήθηκε γι 'αυτό. Πέθανε στις 19 Σεπτεμβρίου 1935 στη Καλούγκα και τάφηκε από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου