Πέμπτη, 12 Αυγούστου 2010

ΔΕΑ – ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ – ΑΝΕΥΡΕΣΗ ΟΣΤΩΝ

Oστά που πιστεύεται ότι ανήκουν σε Τ/κ αγνοούμενους της περιόδου 1963-64 εντοπίστηκαν χθες σε ένα από τα τρία πηγάδια στην περιοχή Παρισινού στη Λευκωσία, όπου πραγματοποιούνται εκσκαφές από Ε/κ και Τ/κ επιστήμονες, στο πλαίσιο του προγράμματος της Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για εξακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων.

Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης, τα οστά, που είναι ανθρώπινα, εντοπίστηκαν στο πρώτο από τα τρία πηγάδια «στο οποίο υπάρχουν και νερό και λάσπες».

«Οι εργασίες συνεχίζονται. Η διαδικασία είναι πολύ δύσκολη διότι όχι μόνο πρέπει να αδειάζεται το νερό από το πηγάδι συνέχεια, αλλά πρέπει και οι λάσπες να μεταφέρονται σε ειδικό χώρο για να περαστούν από ειδικά κόσκινα με τη χρησιμοποίηση νεροφόρας», ανέφερε.

Ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθούν οι έρευνες και στα τρία πηγάδια, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «είναι δύσκολο να υπολογιστεί ο χρόνος που θα χρειαστεί. Γίνεται κάθε προσπάθεια να μην καθυστερήσουν οι εργασίες για αυτό υπάρχουν και πολλά μηχανήματα και πολλοί επιστήμονες δουλεύουν οικειοθελώς σε περίοδο άδειας και σε υπερωρίες και τα Σαββατοκύριακα. Στόχος είναι να τελειώσουν το συντομότερο για να μην υπάρξει ταλαιπωρία του κοινού που χρησιμοποιεί το δρόμο, ούτε στους κατοίκους της περιοχής, αλλά ούτε και στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ο στόχος για ολοκλήρωση των εργασιών στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε πως τα οστά που εντοπίζονται καταγράφονται, μετρούνται και φωτογραφίζονται επί τόπου, τοποθετούνται σε ειδικά φακελάκια με κώδικες και μεταφέρονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, όπου τυγχάνουν επιστημονικής πλέον ανάλυσης από τους αρχαιολόγους που έχουν ειδικότητα στον κλάδο της δικανικής οστεολογίας.

Στη συνέχεια, ανέφερε, «θα σταλούν δείγματα για DNA, το DNA που θα εξαχθεί από τα οστά θα συγκριθεί με το DNA που έχει εξαχθεί από τα δείγματα που έδωσαν συγγενείς Τ/κ για να διαπιστωθεί ποιοι είναι».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως ο χρόνος που χρειάζεται για να εξακριβωθεί σε ποιους ανήκουν στα οστά «εξαρτάται από την κατάσταση των οστών, αν θα δώσει γρήγορα καλό δείγμα DNA». Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ακόμη πως για την πορεία των εκσκαφών στον Παρισινό είναι ενήμερη η τ/κ πλευρά όπως και τα ΗΕ.

Σε σχέση με τα άλλα συνεργεία, είπε πως υπάρχει ένα που εργάζεται στα κατεχόμενα, σε χώρο όπου πάλι έχουν βρεθεί οστά, στη Μεσαορία.

Τα άλλα συνεργεία, οι επιστήμονες ή έχουν πάρει άδεια ή γράφουν τις εκθέσεις τους. Συνεχίζει κανονικά και το ανθρωπολογικό εργαστήριο, κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου