Σελίδες

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΑΡΑΜΟΝΕΥΕΙ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ

Αμφισβητώντας τις επίσημες εκτιμήσεις των Αρχών, δύο αμερικανικά πανεπιστήμια εκτιμούν ότι έως και το 80% του πετρελαίου που διέρρευσε από τη γεώτρηση της BP κρύβεται κάτω από την επιφάνεια στον Κόλπο του Μεξικού, και πιθανότατα δηλητηριάζει το φυτοπλαγκτό στη βάση της τροφικής αλυσίδας

Πενταμελής ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια επανεξέτασε τα δεδομένα της κυβέρνησης και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το 70 με 79 τοις εκατό του πετρελαίου παραμένει στο νερό. 

Μία ημέρα αργότερα, την Τρίτη, ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα ανακοίνωσε τα αποτελέσματα δεκαήμερης αποστολής στη θαλάσσια περιοχή του Κόλπου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν υπεριώδη ακτινοβολία για φωτίσουν τα σταγονίδια διαλυμένου πετρελαίου και κατέγραψαν τεράστια «νέφη» υδρογονανθράκων σε μεγάλο βάθος. Τα σταγονίδια σχηματίστηκαν λόγω των διαλυτικών που χρησιμοποιήθηκαν για να κατακερματίσουν την πετρελαιοκηλίδα στην επιφάνεια. 

Τα αποτελέσματα των ερευνητών δεν έχουν υποβληθεί σε έλεγχο από ανεξάρτητους επιστήμονες και δεν περιλαμβάνουν εργαστηριακούς ελέγχους που θα επιβεβαίωναν ότι το πετρέλαιο που ανιχνεύθηκε προέρχεται όντως από την πετρελαιοπηγή της BP. To γεγονός όμως ότι οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν περίπου στο ίδιο συμπέρασμα θέτει υπό αμφισβήτηση τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης. 

Στις 4 Αυγούστου, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) ανακοίνωσε ότι «τουλάχιστον το 50% του πετρελαίου έχει πλέον εξαφανιστεί εντελώς από το σύστημα [του κόλπου], και το μεγαλύτερο μέρος της ποσότητας που απομένει διασπάται ταχύτατα ή απομακρύνεται από τις ακτές». Η εκτίμηση δεν βρίσκει σύμφωνους τους ερευνητές. «Το πετρέλαιο δεν έχει φύγει, αυτό είναι σίγουρο» δήλωσε στο AP o Ντέιβιντ Χολάντερ του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα. 

«Μια σοβαρή παρανόηση είναι ότι το πετρέλαιο που έχει διαλυθεί στο νερό έχει εξαφανιστεί και είναι επομένως ακίνδυνο» δήλωσε στο AFP ο Τσαρλς Χόπκινσον του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια. Οι επιπτώσεις του πετρελαίου στην επιφάνεια και στις ακτές είναι καλύτερα γνωστές από ό,τι οι συνέπειες σε μεγάλα βάθη. Η αποστολή του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα κατέγραψε επιπτώσεις στο φυτοπλαγκτό του Κόλπου, τη βάση της τροφικής αλυσίδας ολόκληρου του θαλάσσιου οικοσυστήματος. 

Το φυτοπλαγκτό έχει μέση διάρκεια ζωής περίπου δέκα ημέρες, και παραμένει άγνωστο αν η τοξική επίδραση του πετρελαίου θα διαρκέσει για εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Πιο επικίνδυνη θα μπορούσε να αποδειχθεί η μείωση των επιπέδων οξυγόνου, το οποίο εξαντλείται καθώς καταναλώνεται από μικρόβια που διασπούν το πετρέλαιο και το ένυδρο φυσικό αέριο στο βυθό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου