Σελίδες

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Η αρχαιότερη ελιά στον πλανήτη βρίσκεται στις Άνω Βούβες στα Χανιά

Βρίσκετε στο χωριό Βούβες στα Χανιά της Κρήτης (και συγκεκριμένα στις κάτω Βούβες) στην είσοδο του χωριού λίγο μετά το ιστορικό στα χρόνια της κατοχής Μάλεμε, στην αυλή της κας Καραπατάκη.



Στην περιοχή υπάρχουν και άλλα ελαιόδεντρα επίσης αιωνόβια περίπου της ίδιας χρονολογίας, πράγμα που μαρτυρά έναν αρχαίο ελαιώνα.



Τα ευρήματα αρχαίου οικισμού στην ευρύτερη περιοχή, μαρτυρούν ότι υπήρχε έντονη η παρουσία του ανθρώπου από την αρχαιότητα.
Η ακριβής ηλικία της ελιάς είναι δύσκολο να εντοπισθή και πιθανολογείται ανάμεσα στα 2500 έως τα 5000 χρόνια.



Το συγκεκριμένο αιωνόβιο, ζωντανό και καρπερό σήμερα, ελαιόδεντρο έχει χαρακτηριστεί-παγκοσμίως μνημείο της φύσης και εκατοντάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο το επισκέπτονται κάθε χρόνο. Όπως μας λένε και οι κάτοικοι έχουν έρθει ακόμα και αγρότες από άλλες χώρες για να περάσουν λίγες ώρες δίπλα στο γηραιότερο παραγωγικό ελαιόδεντρο του πλανήτη, που ακόμα και σήμερα, δίνει το λάδι του το οποίο είναι πολύ ελαφρύ και καλής ποιότητος, όπως μας διαβεβαίωσαν οι άνθρωποι του χωριού που έχουν την τύχη να γεύονται τους καρπούς του. Εμείς είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε ελιές και επιβεβαιώνουμε την υπεροχή στην γεύση τους.






Το εντυπωσιακό αυτό δένδρο στην βάση του είναι αγριελιά (πράγμα που επιβεβαιώνει την αρχέγονη φύση της) και στην συνέχεια εξημερώθηκε από τον άνθρωπο με την ποικιλία τσουνάτη. Μια ποικιλία που είναι ανάμεσα στην ψιλολιά και στην χονδρολιά. Ο κορμός με περίμετρο 6+ μέτρα, κούφιος στο εσωτερικό του (το καρδιόξυλο έχει σαπίσει από τα χιλιάδες χρόνια της ηλικίας του και αυτός είναι ένας παραπάνω λόγος που δυσχεραίνετε ο ακριβής εντοπισμός της ηλικίας του) έχει μια εντυπωσιακή εξωτερική όψη, ενώ στην βάση του αφήνει χώρο για να περάσει κάποιος στο εσωτερικό του, το οποίο είναι ομολογουμένως ιδιαίτερα ευρύχωρο, σαν ένα μικρό στρογγυλό δωμάτιο.


Για να δώσουμε μια εικόνα του πόσο μεγάλος είναι ο χώρος στο εσωτερικό της ελιάς αναφέρουμε πως τα προηγούμενα χρόνια η κα Καραπατάκη είχε κλείσει με πέτρες τις διάφορες τρύπες (κουφάλες) στην βάση του κορμού εκτός από μια, η οποία χρησίμευε ως πόρτα για να περνούν τα γουρούνια της τα οποία χρησιμοποιούσαν το εσωτερικό του κορμού για κατοικία. Μιας όμως και είχε περισσέψει αρκετός χώρος, στο επάνω μέρος είχε κοφίνια για να κοιμούνται οι κότες της... Και πολυκατοικία λοιπόν (κατά το πρόσφατο τουλάχιστον παρελθόν) η ιστορική αυτή ελιά, που εάν είχε στόμα να μιλήσει είμαστε σίγουροι ότι θα είχε να μας πει ιστορίες που θα γέμιζαν βιβλία.


Λόγω της ιδιαίτερα μεγάλης Εθνικής σημασίας του δένδρου, ο ΕΟΤ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού έχει εντάξει την ανάδειξη, προβολή και προστασία του, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα "Τουρισμός - Πολιτισμός", του Β' ΚΠΣ, του οποίου η υλοποίηση έχει ήδη αρχίσει σε πρώτη φάση, με το ποσό των 30.000.000 δρχ.,.


Επίσης το Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ με έγγραφο του έχει εγκρίνει πίστωση για τον Δήμο Κολυμβαρίου από το Ειδικό Ταμείο Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΡΠΣ) για την δημιουργία χώρου πάρκινγκ στο περιβάλλοντα χώρο της ιστορικής Ελιάς Βουβών.


Ακόμη από τον Δήμο Κολυμβαρίου προγραμματίζονται τα παρακάτω έργα πλησίον του παραπάνω Δένδρου:


- Η δημιουργία Μουσείου Ελιάς και Ελαιολάδου σε παρακείμενο παραδοσιακό οίκημα το οποίο έχει απαλλοτριωθεί πρόσφατα από τον Δήμο γι' αυτό το σκοπό. Σε αυτό θα εκτίθενται διάφορα αντικείμενα, όπως φωτογραφικό υλικό-εργαλεία καλλιέργειας της ελιάς και διάφορα άλλα που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της ελιάς την παραγωγή του ελαιολάδου κλπ.


- Η ανάπλαση της γύρω περιοχής η οποία έχει απαλλοτριωθεί από τον Δήμο και έχουν εκπονηθεί οι σχετικές μελέτες .


- Η δημιουργία τοπικής οικολογικής διαδρομής μήκους 2000 μέτρων περίπου, καθώς υπάρχουν παλιά παραδοσιακά καλντερίμια (λιθόστρωτα), παραδοσιακές ξερολιθιές, όλα φτιαγμένα από σιδερόπετρα υλικό ιδιαίτερα ενδιαφέρον το οποίο επικρατεί εις την περιοχή αυτή.


Η διαδρομή περνά μέσα από φυσική πανέμορφη και κατάφυτη ρεματιά με πολύ ενδιαφέρουσα ορνιθολογική πανίδα κυρίως από μικρομελωδικά πουλιά. και από τοιχογραφημένες βυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Βασιλείου και Ζωοδόχου Πηγής του 12μ.χ. αιώνα, θα αποτελεί μοναδικό περίπατο εις τους αιώνες.


Ο Δήμος Κολυμβαρίου, επισημαίνεται ότι, έχει προβεί στην απαλλοτρίωση όσων χώρων χρειάζονται για στάσεις αναψυχής και εξυπηρέτησης. Επίσης έχει προβεί σε απαλλοτρίωση μικρού δάσους 3 στρμ., περίπου με κυρίαρχη βλάστηση του δριγυάδες οι οποίοι αποτελούν βασικό δασικό δένδρο στα κορφοβούνια της περιοχής και ευρισκόταν πάντα σε εναλλαγή με τους ελαιώνες.


- Η κήρυξη των οικισμών της περιοχής σαν παραδοσιακών και η αναπαλαίωση και ανάδειξη των παραδοσιακών κτισμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου