Δευτέρα, 16 Αυγούστου 2010

4000 γιατροί - διευθυντές στο ΕΣΥ στα 146 δημόσια νοσοκομεία της χώρας...

Περίπου 4.000 γιατροί φέρουν τον τίτλο του διευθυντή στα 146 δημόσια νοσοκομεία της χώρας, αποκάλυψε η Πανελλήνια Εταιρεία Διευθυντών ΕΣΥ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό, καταγγέλλοντας το παγκόσμιας πρωτοτυπίας «πολυδιευθυντικό» σύστημα στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, το οποίο διατηρείται και με τον νέο νόμο του υπουργείου Υγείας. Δημιουργήθηκε με «εξέλιξη», αναφέρεται συγκεκριμένα, «ένα σώμα περίπου 4.000 γιατρών που φέρουν τον τίτλο του διευθυντή, είναι ηλικίας 50 έως 65 ετών, δεν κρίθηκαν και δεν αξιολογήθηκαν ποτέ και εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους ως κλειστό επάγγελμα, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε άλλο συνάδελφό τους να εισέλθει στο σύστημα σε διευθυντική θέση. Αντίθετα, γιατροί με εξαίρετη καριέρα σε νοσοκομεία του εξωτερικού, πανεπιστημιακοί γιατροί που θα επιθυμούσαν να διευθύνουν τις μεγάλες μονάδες του ΕΣΥ, άξιοι γιατροί του ιδιωτικού τομέα αποκλείονται. Το επιστημονικό δυναμικό του ΕΣΥ θα είναι γερασμένο και δημοσιοϋπαλληλικό».

Στο ίδιο πλαίσιο, και σύμφωνα με τον νόμο του υπουργείου Υγείας περί «αναβάθμισης του ΕΣΥ», ο οποίος προβλέπει και την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, οι πανεπιστημιακοί γιατροί καλούνται να επιλέξουν από το νέο έτος «το νοσοκομείο ή το ιδιωτικό τους ιατρείο». Τα ιατρεία των πανεπιστημιακών είναι ένα πολυσυζητημένο θέμα, ουσιαστικά σε εκκρεμότητα από το 1985, όταν με την ίδρυση του ΕΣΥ θεσπίστηκε η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών. Το ζήτημα τίθεται σήμερα για μια ακόμη φορά επί τάπητος, εγείροντας αντιδράσεις.

Με κοινή δήλωσή τους 64 γιατροί, πανεπιστημιακοί και του ΕΣΥ, επισημαίνουν ότι «η σχέση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν μπορεί να αποτελεί πλέον τη μόνη σχέση εργασίας στο σύστημα Υγείας», υποστηρίζοντας ότι η πολιτεία «έχει εγκλωβίσει τους γιατρούς σε πλαίσιο διαφθοράς και είναι υπεύθυνη για την παραοικονομία».

Μάλιστα, κατηγορούν τις ηγεσίες του υπουργείου ότι για να καλύψουν τις ανάγκες κατέφευγαν σε διάφορες «εφευρέσεις» και εμβαλωματικές λύσεις, όπως οι επικουρικοί γιατροί (στο «Αττικόν» φθάνουν τους 190) με ετήσιες συμβάσεις και οι γιατροί με σύμβαση, μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ (Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων). «Εάν προστεθούν τα φακελάκια, οι παράνομες συναλλαγές με εταιρείες υλικών και προμηθευτές και τα παράνομα ιατρεία, για ποιο ΕΣΥ και ποια αποκλειστική απασχόληση μιλάμε» αναρωτιούνται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου