Σελίδες

Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Σαν σήμερα 14 Απριλίου 972 Ο Όθων Β΄ νυμφεύεται τη Θεοφανώ Σκλήραινα


Ο συναυτοκράτορας Όθων Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γιος του Όθωνα Α΄, παντρεύεται τη Βυζαντινή πριγκίπισσα Θεοφανώ Σκλήραινα στη Ρώμη. Η Θεοφανώ στέφεται αυτοκράτειρα από τον Πάπα Ιωάννη ΙΓ΄.


 Όθων Β΄ (Otto II, 955 - 7 Δεκεμβρίου 983), αποκαλούμενος ο ερυθρός, ήταν αυτοκράτορας της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας από το 973 έως το θάνατό του το 983. Μέλος της δυναστείας των Οθωνιδών, ο Όθων Β' ήταν ο μικρότερος και ο μόνος επιζών γιος του Όθωνα Α΄ και της Αδελαΐδας της Ιταλίας.

Δέχθηκε λαμπρή εκπαίδευση από τον θείο του Μπρούνο αρχιεπίσκοπο της Κολωνίας. Παντρεύτηκε την Θεοφανώ ανιψιά του Βυζαντινού αυτοκράτορα Ιωάννη Β' Τσιμισκή (14 Απριλίου/972). Το 973 ο 'Οθωνας Β΄ και η Θεοφανώ στέφθηκαν από κοινού αυτοκράτορες στην Ρώμη από τον πάπα Βενέδικτο ΣΤ΄. Συνόδευσε τον πατέρα του στις εκστρατείες του στην Ιταλία και παρέμεινε μόνος αυτοκράτορας μετά τον θάνατο του πατέρα του τον Μάιο του 973. Συνέχισε την πολιτική του πατέρα του να εδραιώσει την αυτοκρατορική του ισχύ στην Γερμανία και να επεκταθεί περισσότερο στην Ιταλία.

Η Θεοφανώ Σκλήραινα (960 – 15 Ιουνίου 991) γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν αυτοκράτειρα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, σύζυγος του Όθωνα Β΄ και μητέρα του Όθωνα Γ΄, του επονομαζόμενου και «θαύμα του κόσμου»

Ο Όθων Α΄ είχε ζητήσει Βυζαντινή πριγκίπισσα για να νυμφευθεί τον γιο του, Όθωνα Β΄, έτσι ώστε να επισφραγιστεί συνθήκη μεταξύ τής Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και τής Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ιωάννης Α΄ Τσιμισκής έστειλε την ανιψιά του Θεοφανώ, η οποία έφτασε με κάθε μεγαλοπρέπεια το 972, με συνοδεία και φέροντας μεγάλο θησαυρό ως δώρο.

Σύμφωνα με τον ιστορικό Thietmar, στον Όθωνα Α΄ δεν άρεσε το ότι η Θεοφανώ δεν ήταν θυγατέρα, αλλά ανιψιά του αυτοκράτορα. Η Θεοφανώ προσδιορίζεται στη σύμβαση του γάμου της ως neptis (δηλαδή ανιψιά ή εγγονή) του αυτοκράτορα Ιωάννη Τσιμισκή.

Η Θεοφανώ ήταν, ωστόσο, από διακεκριμένη ευγενή οικογένεια. Πρόσφατη έρευνα έχει προσδιόρισει πως η Θεοφανώ ήταν κόρη της Σοφίας Φωκά, ξαδέρφης του Τσιμισκή και ανιψιάς τού Νικηφόρου Β΄ Φωκά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου