Σελίδες

Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

Σαν Σήμερα 30 Μαρτίου 1863 Ο Γεώργιος Α΄ ενθρονίζεται ως βασιλιάς της Ελλάδας

Γεώργιος Α΄
Βασιλεύς των Ελλήνων
Ο Γεώργιος γεννήθηκε στο Κίτρινο Παλάτι, μια κατοικία του 18ου αιώνα στο νούμερο 18 της οδού Αμαλιεγκάντ, ακριβώς δίπλα στο ανακτορικό σύμπλεγμα του
Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης. Ήταν ο δεύτερος γιος του Πρίγκηπα Χριστιανού του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ και της Λουίζας της Έσσης-Κάσσελ. Αν και το πλήρες όνομα του ήταν Πρίγκηπας Χριστιάνους Γουλιέλμος Φερδινάνδος Αδόλφος Γεώργιος του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ , μέχρι την άνοδο του στον θρόνο της Ελλάδας ήταν γνωστός ως Γουλιέλμος, το όνομα των παπούδων του από τη μεριά τόσο του πατέρα του (Γουλιέλμος Δούκας του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γλύξμπουργκ ) όσο και της μητέρας του (Πρίγκηπας Γουλιέλμος της Έσσης-Κάσσελ).

Αν και ήταν γαλαζοαίματος, η οικογένεια του δεν ήταν ιδιαίτερα επιφανής και ζούσε μια σχετικά φυσιολογική ζωή για μέλος της βασιλικής οικογένειας. Το 1852 όμως ο πατέρας του ορίστηκε ως επίδοξος διάδοχος του άτεκνου Βασιλιά Φρειδερίκου Η΄ της Δανίας και η οικογένεια του έγιναν πρίγκιπες και πριγκίπισσες της Δανίας. Τα αδέρφια του Γεώργιου ήταν ο Φρειδερίκος (ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του στον θρόνο της Δανίας), η Αλεξάνδρα (η οποία έγινε βασιλική σύζυγος του Εδουάρδου Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου και βασιλομήτωρ του Γεώργιου Ε΄ ), η Δαγμάρη (η οποία, ως αυτοκράτειρα Μαρία Φεοδόροβνα ήταν σύζυγος του Αλέξανδρου Γ΄της Ρωσίας), η Θύρα και ο Βάλντεμαρ.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ το 1864
Η μητρική γλώσσα του Γεώργιου ήταν τα Δανικά και μιλούσε Αγγλικά σαν δεύτερη γλώσσα. Διδάχθηκε επίσης Γαλλικά και Γερμανικά. Ξεκίνησε καριέρα στο Βασιλικό Ναυτικό της Δανίας και ναυτολογήθηκε σαν ναυτικός δόκιμος μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του Φρειδερικό. Ενώ ο Φρειδερίκος αναφέρεται πως ήταν «ήσυχος και μετρημένος», ο Γεώργιος περιγραφόταν ως «ζωηρός και πλακατζής».

Μετά την «υποχρεωτική» (ιδίως εκ των Βρετανών) εκδίωξη του Όθωνα από τον θρόνο της Ελλάδας, έπρεπε να βρεθεί νέος ηγεμόνας για τη χώρα. Αρχικά οι Έλληνες, υπό τις βρετανικές διπλωματικές ίντριγκες, ήταν υπέρ του δευτερότοκου γιου της Βασίλισσας Βικτωρίας, Πρίγκιπα Αλφρέδου, αλλά οι Μεγάλες Δυνάμεις είχαν ήδη δεσμευτεί με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου του 1832 να μην ανέλθει στο θρόνο της Ελλάδας γόνος καμιάς δικής τους βασιλικής οικογένειας. Έτσι, υπό την πίεση των άλλων Δυνάμεων αποφασίστηκε να δοθεί ο θρόνος στον Vilhelm (κατόπιν Γεώργιο Α΄), δευτερότοκο γιο του μετέπειτα (1863) Βασιλιά της Δανίας Χριστιανού Θ΄, εκ του Οίκου των Σλέσβιχ-Χόλσταιν-Σόντερμπουργκ–Γκλύξμπουργκ (Schleswig-Holstein-Sonderburg-Glücksburg), συνολικού κλάδου του Οίκου του Ολδεμβούργου (Oldenburg). Ο νέος βασιλικός οίκος του Γεωργίου Α΄ ήταν ο Βασιλικός Οίκος των Βασιλέων της Ελλάδας για τα επόμενα 111 χρόνια, από το 1863 έως την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία με το δημοψήφισμα του 1974.
Ο Γεώργιος Α΄ σε νεαρή ηλικία.
Αλμπουμίνα για carte visite.
Τραβηγμένη τη δεκαετία του 1860 στο Παρίσι από τον Ponthieu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου