Σελίδες

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Σαν σήμερα 1 Αυγούστου 1936 - Ο Αδόλφος Χίτλερ κηρύσσει την έναρξη των Αγώνων της 11ης Ολυμπιάδας.

Οι Αγώνες της 11ης Ολυμπιάδας, κοινώς γνωστοί ως Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 1936 διοργανώθηκαν στο Βερολίνο (Γερμανία) από την 1 Αυγούστου έως τις 16 Αυγούστου 1936. Η συμμετοχή 49 εθνών και 3961 αθλητών στους αγώνες του Βερολίνου αποτέλεσε νέο ρεκόρ συμμετοχής.


Η αντισημιτική κυβέρνηση του εθνοσοσιαλιστικού κόμματος εκμεταλλεύτηκε το γεγονός για να βελτιώσει την εικόνα της Γερμανίας στο εξωτερικό και να αποσπάσει την προσοχή από τις προθέσεις του. Για πρώτη φορά οργανώθηκε η αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Ολυμπία και η λαμπαδηδρομία και για πρώτη φορά έγινε μετάδοση των αθλητικών γεγονότων μέσω τηλεόρασης. Μέχρι σήμερα το ρεπορτάζ Ολυμπία (φιλμ 1938) τις σκηνοθέτιδος Λένι Ρίφενσταλ (Leni Riefenstahl) θεωρείται δείγμα αθλητικής προβολής, αλλά, παράλληλα, και προπαγάνδας.

Ο μεγάλος νικητής του αγώνων ήταν ο Τζέσε Όουενς, ο οποίος κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια. Επιτυχέστερος των Γερμανών αθλητών ήταν ο Κόνραντ Φρέυ με τρία χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια. Ο Σον Κη-Τσονκ ήταν ο πρώτος Κορεάτης ολυμπιονίκης που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στον μαραθώνιο ως μέλος της ιαπωνικής αντιπροσωπείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου