Σελίδες

Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2010

"ΚΑΚΟΓΟΥΣΤΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ" Η ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΕΒΡΑΪΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ

Το Βατικανό αλλά και η εβραϊκή κοινότητα της Ιταλίας καταδίκασαν σήμερα τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ιταλός πρωθυπουργός αφηγούμενος ένα κακόγουστο αντιεβραϊκό "ανέκδοτο" αλλά και ένα αστείο όπου χρησιμοποίησε μια "βλάσφημη" λέξη. "Ο Μπερλουσκόνι πρέπει να ζητήσει συγγνώμη απ' όλους τους Ιταλούς και κατ' αρχήν από τους πιστούς", είπε ο αρχιεπίσκοπος Βελάσιο Ντε Πάολις, ο "υπουργός" Οικονομικών του Βατικανού, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Ρεπούμπλικα. "Κανείς δεν μπορεί να βλασφημεί, ακόμη και αστειευόμενος, και οι πρώτοι που πρέπει να το ξέρουν είναι οι εκπρόσωποι των θεσμών", πρόσθεσε.

"Ο επικεφαλής της κυβέρνησης δεν είναι ένα οποιοδήποτε πρόσωπο. Όλες οι χειρονομίες και οι εκφράσεις του, είτε στην ιδιωτική του ζωή είτε δημοσίως, δεν περνούν ποτέ απαρατήρητες. Και η ζημία μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη", κατέληξε ο αρχιεπίσκοπος.

Η εφημερίδα του Βατικανού, Οσερβατόρε Ρομάνο, χαρακτηρίζει από την πλευρά της "λυπηρές" τις εκφράσεις που χρησιμοποίησε ο Μπερλουσκόνι και οι οποίες "προσβάλουν το αίσθημα των πιστών και τη μνήμη των έξι εκατομμύρων θυμάτων του Ολοκαυτώματος".

Σε βίντεο που παρουσίασε στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα Ρεπούμπλικα εμφανίζεται ο Μπερλουσκόνι μπροστά από την κατοικία του να συνομιλεί με νέους και να αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας Eβραίων που κρύβουν έναν άλλο εβραίο αποσπώντας του τεράστια ποσά κάθε μήνα και δεν του αποκαλύπτουν ότι ο πόλεμος έχει τελειώσει.

Το συγκεκριμένο ανέκδοτο καταδίκασε και ο Άμος Λουτζάτο, πρώην πρόεδρος της εβραϊκής κοινότητας της Ιταλίας. "Αυτοί που έχουν θεσμικούς ρόλους πρέπει να προσέχουν τι λένε, κυρίως όταν πρόκειται για εβραίους, Ρομά ή μετανάστες", ανέφερε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

1 σχόλιο: