Σελίδες

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα

Πριν λίγες μέρες άγνωστοι απελευθέρωσαν παράνομα ένα μεγάλο αριθμό γουνοφόρων ζώων σε εκτροφεία της Καστοριάς και της Σιάτιστας, στη Δυτική Μακεδονία. Ανεξάρτητα από τα όποια κίνητρά τους, η πρακτική της απελευθέρωσης ξενικών ειδών στο φυσικό περιβάλλον είναι επιβλαβής και μπορεί να αποβεί και καταστροφική για την άγρια φύση.

Αφενός, ελάχιστα θα επιβιώσουν, μιας και οι κλιματικές συνθήκες στην Ελλάδα δεν είναι ιδανικές γι’ αυτό το είδος. Αφετέρου, τα λίγα που θα επιβιώσουν τελικά, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότατα προβλήματα κατά μήκος των ποταμών ή των λιμνών που σταδιακά θα εποικίσουν.


Πέρα από τις όποιες επιπτώσεις σε καλλιέργειες και οικόσιτα ζώα, τα ξενικά είδη προκαλούν ζημιές στην άγρια ζωή και σε περίπτωση που εγκλιματιστούν και αρχίσουν να αναπαράγονται θα προξενήσουν τεράστιες καταστροφές, σε πουλιά, ερπετά και αμφίβια, λόγω της απουσίας φυσικών θηρευτών τους. Παράλληλα, σε αυτή τη περίπτωση είναι βέβαιη και η εξάπλωσή τους σε περιοχές εκτός Καστοριάς, στις λίμνες της Δυτικής Μακεδονίας.


Η χρήση των ζώων και οι συνθήκες διαβίωσης τους είναι θέμα που λογικά απασχολεί τις φιλοζωικές οργανώσεις, αλλά δεν μπορεί οι ενέργειές τους να καθίστανται επιζήμιες για την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον. Τη στιγμή που η βιοπικοιλότητα απειλείται από μια σειρά σοβαρών προβλημάτων η επιβάρυνση της με άστοχες πρακτικές διαμαρτυρίας είναι καταδικαστέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου