Σελίδες

Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Πιέσεις στο Ισραήλ για τα πυρηνικά του

Το Ισραήλ κάλεσε σήμερα ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (NPΤ/TNP) και να θέσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό τις επιθεωρήσεις της ΙΑΕΑ.

Ο γενικός διευθυντής της διεθνούς υπηρεσίας, Γιουκίγια Αμάνο, συναντήθηκε με Ισραηλινούς αξιωματούχους στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Ισραήλ τον περασμένο μήνα, προκειμένου να συζητήσει πρόταση που προωθούν οι αραβικές χώρες, ζητώντας το εβραϊκό κράτος να προσχωρήσει στη συνθήκη αυτή.


Μη υπογράφοντας τη συνθήκη, το Ισραήλ διατηρεί μυστικότητα όσον αφορά στο πυρηνικό του πρόγραμμα, ενισχύοντας την πεποίθηση, ότι είναι η μοναδική πυρηνική δύναμη στη Μέση Ανατολή, ενώ θεωρείται ως μια απειλή μεταξύ των γειτονικών χωρών. Ξένοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι στο οπλοστάσιό του το εβραϊκό κράτος διαθέτει 100 έως 300 πυρηνικές κεφαλές.


Το θέμα αυτό αναμένεται να εξεταστεί εκ νέου κατά τη γενική συνέλευση της ΙΑΕΑ στα τέλη του μήνα στη Βιέννη. Η έκθεση του Αμάνο θα παρουσιαστεί στις εργασίες της συνέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου