Σελίδες

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

7 Σεπτεμβρίου 1533 - Γεννήθηκε η Ελισάβετ Α΄, Βασίλισσα της Αγγλίας.


Η Ελισάβετ Α' ήταν Βασίλισσα της Αγγλίας, Βασίλισσα της Γαλλίας (κατ’ όνομα μόνο) και Βασίλισσα της Ιρλανδίας από τις 17 Νοεμβρίου 1558 μέχρι το θάνατό της. Είναι επίσης γνωστή ως
η « Παρθένος Βασίλισσα » ή « Άμωμος Βασίλισσα ». Ήταν η πέμπτη και τελευταία μονάρχης της Δυναστείας των Τυδώρ (οι άλλοι μονάρχες της οικογένειας αυτής ήταν ο παππούς της Ερρίκος Ζ΄, ο πατέρας της Ερρίκος Η΄, ο ετεροθαλής αδερφός της Εδουάρδος ΣΤ΄ και η ετεροθαλής αδερφή της Μαρία Α΄ (επίσης γνωστή ως Bloody Mary). Βασίλεψε σε μια περίοδο 45 ετών, κατά τη διάρκεια των οποίων η παγκόσμια ισχύς και επιρροή της Αγγλίας ενισχύθηκε σημαντικά. Στο εσωτερικό η βασιλεία της σημαδεύτηκε από έντονες θρησκευτικές ζυμώσεις.

Η βασιλεία της Ελισάβετ αποκαλείται Ελισαβετιανή Εποχή ή Χρυσή Εποχή της Ελισάβετ. Οι θεατρικοί συγγραφείς Ουίλιαμ Σαίξπηρ, Κρίστοφερ Μάρλοου και Μπεν Τζόνσον άκμασαν αυτή την περίοδο. Ο Φράνσις Ντρέικ έγινε ο πρώτος Άγγλος που έκανε το γύρο της υφηλίου, ο Φράνσις Μπέικον δημοσίευσε τις φιλοσοφικές και πολιτικές του απόψεις και επίσης δημιουργήθηκαν αγγλικές αποικίες στη Βόρεια Αμερική υπό τους Σερ Γουόλτερ Ράλεϊ και Σερ Χάμφρεϊ Γκίλμπερτ. Η Βιρτζίνια, μια από τις 13 αποικίες που σχημάτισαν αργότερα τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, έλαβε το όνομά της προς τιμήν ακριβώς αυτής της βασίλισσας.

Η αγαπημένη ρήση της Ελισάβετ ήταν “video et taceo” (“Βλέπω και σωπαίνω”). Το χαρακτηριστικό της αυτό, που αντιμετωπίστηκε με ανυπομονησία από τους συμβούλους της, την έσωσε σε πολλές περιπτώσεις από επιβλαβείς πολιτικές συμμαχίες. Όπως και ο πατέρας της, ο Ερρίκος Η', η Ελισάβετ ήταν επίσης συγγραφέας και ποιήτρια. Χρηματοδότησε ακόμη, μια σειρά από διάσημους οργανισμούς, όπως το Κολέγιο Τρίνιτι στο Δουβλίνο το 1592 και την Βρετανική Εταιρία Ανατολικών Ινδιών το 1600.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου