Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου 2010

21 Σεπτεμβρίου 1957, Γεννήθηκε ο Κέβιν Ραντ, εκλεγμένος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας

Γεννήθηκε στην Νάμπουρ του Κουίνσλαντ και μεγάλωσε σε μια φάρμα στην πολιτεία αυτή.

Ο πατέρας του, μέλος του Εθνικού Κόμματος της Αυστραλίας, πέθανε όταν ο Ραντ ήταν 11 χρονών και η οικογένεια υποχρεώθηκε να εργαστεί σκληρά και τελικά να εγκαταλείψει το αγρόκτημα. 


Ο Κέβιν έγινε μέλος του Αυστραλιανού Εργατικού Κόμματος σε ηλικία 15 ετών, το 1972. Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Καμπέρα και αποφοίτησε με άριστα. Έκανε σπουδές στην κινέζικη γλώσσα και στην Ιστορία της Κίνας. Απέκτησε ο ίδιος ένα κινέζικο όνομα ενώ ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο. Το 1981 παντρεύτηκε την Τερέζ Ράιν και απέκτησαν μαζί τρία παιδιά: ένα κορίτσι και δύο αγόρια.

Ο Ραντ εργάστηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας του από το 1981 ως το 1988. Στη συνέχεια υπηρέτησε μαζί με τη γυναίκα του σε πρεσβείες του εξωτερικού, όπως στη Σουηδία και στην Κίνα. Στις αρχές της δεκαετίας του ' 90 είχε ήδη επιστρέψει στη χώρα του και από το 2001 ως το 2005 ήταν βουλευτής και σκιώδης υπουργός Εξωτερικών από την Αντιπολίτευση.

Στις 4 Δεκεμβρίου του 2006 εξελέγη Πρόεδρος του Εργατικού Κόμματος με 49 ψήφους έναντι 39 για τον Κιμ Μπέζλεϊ.

Το κόμμα του κέρδισε νίκη στις γενικές εκλογές στις 24 Νοεμβρίου του 2007 και αποκαθήλωσε από την εξουσία τους Συντηρητικούς και Φιλελεύθερους του Τζον Χάουαρντ, οι οποίοι κυβερνούσαν ανελλιπώς από το 1996.

Ο Ραντ ορκίστηκε από το Γενικό Κυβερνήτη ο 26ος Πρωθυπουργός της Αυστραλίας, στις 3 Δεκεμβρίου του 2007.

Έχει υποσχεθεί ένα νέο ηγετικό μοντέλο και κατά τη δέσμευσή του, υπέγραψε (την πρώτη ημέρα που ανέλαβε καθήκοντα) το Πρωτόκολλο του Κιότο για τις κλιματικές αλλαγές, ενώ έχει υποσχεθεί και να αποσύρει τους Αυστραλούς στρατιώτες από το Ιράκ.

Ο Ραντ στις 13 Φεβρουαρίου του 2008 ζήτησε επίσημα συγνώμη από τους ιθαγενείς της λεγόμενης "Ληστευμένης Γενεάς" εκ μέρους του αυστραλιανού κοινοβουλίου,πράξη την οποία επιδοκίμασε και ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ΄ κατά την επίσκεψη του στην Αυστραλία το ίδιο έτος.

Στις 24 Ιουνίου 2010 εξελέγη νέα ηγέτης του Εργατικού Κόμματος η Τζούλια Τζίλαρντ, η οποία θα τον διαδεχθεί και στην πρωθυπουργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου