Σελίδες

Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου 2010

17 Σεπτεμβρίου 879 - Γεννήθηκε ο Κάρολος Γ', βασιλιάς της Γαλλίας

O Κάρολος Γ’ ο απλός ήταν μέλος της δυναστείας των Καρολιδών και βασιλιάς των δυτικών Φράγκων (893 – 923). Ήταν γιος του βασιλιά Λουδοβίκου του τραυλού και γεννήθηκε μετά το θάνατο του Λουδοβίκου από την δεύτερη σύζυγό του, Αδελαΐδα των Παρισίων. 

Παντρεύτηκε για πρώτη φορά την Φρεδερόνη, που πέθανε το 917 και στην συνέχεια σε δεύτερο γάμο στις 7 Οκτωβρίου 919 την Έντζιφου της Αγγλίας, θυγατέρα του βασιλιά της Αγγλίας Εδουάρδου του πρεσβύτερου. Σαν παιδί του απετράπη να διαδεχθεί στον θρόνο τον ετεροθαλή αδελφό του, Καρλομάν Β' της Γαλλίας (884), και τον θείο του, Κάρολο τον παχύ, όταν εκθρονίστηκε από την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (887) και τελικά τον διαδέχθηκε ο Όντο, κόμης των Παρισίων. Ο Κάρολος στέφθηκε από μερικούς ευγενείς (893) και έγινε βασιλιάς μετά τον θάνατο του Όντο (898).

Το 911, ο Κάρολος παραχώρησε την άνω του Σηκουάνα περιοχή την αποκαλούμενη και ως Νορμανδία στον Σκανδιναβό Βίκινγκ επιδρομέα Ρόλλο, ώστε να κλείσει ειρήνη με τους επιδρομείς και να μην ξαναενοχλήσουν το βασίλειο του. Το 922, μερικοί βαρόνοι εξεγέρθηκαν και έστεψαν βασιλιά τον Ροβέρτο Α’, αδελφό του Όντο. Το 923 στην μάχη του Σουασόν, ο βασιλιάς Ροβέρτος σκοτώθηκε αλλά και ο Κάρολος ηττήθηκε και ο Ρούντολφ, δούκας της Βουργουνδίας, εξελέγη βασιλιάς. Ο Κάρολος αιχμαλωτίστηκε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του και πέθανε στην φυλακή. Ο γιος του στέφθηκε βασιλιάς ως Λουδοβίκος Δ’ (936), ενώ η κόρη του Γκιζέλα παντρεύτηκε (911) τον Ρόλλο της Νορμανδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου