Σελίδες

Τρίτη 31 Αυγούστου 2010

Tο ουίσκι σαν καύσιμη ύλη

Μην οδηγείτε όταν πίνετε αλλά μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητό σας να πιει όσο θέλει.
Μετά από δύο χρόνια και 400.000 δολάρια, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Napier του Εδιμβούργου της Σκοτίας, κατάφεραν με επιτυχία να μετατρέψουν το ουίσκι σε καύσιμη ύλη.
Οι ερευνητές κατάφεραν να αξιοποιήσουν τις πρώτες ύλες για την παρασκευή του ουίσκι καθώς και τα υποπροϊόντα που συνήθως προκύπτουν από την παραγωγή της αλκοόλης. Βρήκαν ότι θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μια μορφή βιοβουτανόλης - η οποία είναι 30% πιο αποτελεσματική από την αιθανόλη - με δύο υποπροϊόντα του ουίσκι, το υπόλειμα από τη ζύμωση μετά την απόσταξή του και το κατακάθι.
"Σύμφωνα με την ΕΕ τα βιο-καύσιμα θα αντιπροσωπεύουν το 10% των συνολικών πωλήσεων καυσίμων έως το 2020. Είμαστε δεσμευμένοι για την εξεύρεση νέων, καινοτόμων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας", σημείωσε ο καθηγητής Martin Tangney, διευθυντής του κέντρου έρευνας βιο-καυσίμων στο Edinburgh Napier University.
Το υπόλειμμα από τη ζύμωση μετά την απόσταξη του ουίσκι δημιουργείται από χάλκινους άμβυκες και το κατακάθι προέρχεται από χρησιμοποιημένους σπόρους που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία ουίσκι. Κάθε χρόνο η βιομηχανία ουίσκι πετάει 420 εκατ. γαλόνια τέτοιων υπολειμμάτων και 410 εκατ. κατακαθιού και οι ερευνητές απέδειξαν ότι αυτά τα "σκουπίδια" θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ένα καθαρότερο καύσιμο για τα οχήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου