Σελίδες

Σάββατο 28 Αυγούστου 2010

Κόλαφος για την Άγκυρα αφιέρωμα του CNN

Κόλαφο για την Άγκυρα αποτελεί το αφιέρωμα στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, τις σχέσεις του με την Τουρκία, τις ρίζες και τους άρρηκτους δεσμούς του με την Ελλάδα, αλλά και τις επιπτώσεις που έχει για το μέλλον του η συρρίκνωση της ελληνικής κοινότητας στη γειτονική χώρα που κάνει το αμερικανικό CNN.

Στο επίκεντρο του αφιερώματος βρίσκεται η ηγετική φυσιογνωμία της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος χαρακτηρίζεται ως «πρώτος μεταξύ ίσων» στις τάξεις της Ανατολικής Εκκλησίας και πως είναι αποδεκτός ως ο πνευματικός ηγέτης των περίπου 250 εκατομμυρίων χριστιανών σε όλον τον κόσμο.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει η σύντομη ιστορική αναδρομή του CNN στον τρόπο που το Πατριαρχείο λειτουργεί στην τουρκική κοινωνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι φιλοξενούνται δηλώσεις Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης μέσα από τις οποίες βλέπει κανείς τη σημασία που έπαιξαν στη σταδιακή αποδυνάμωση του Πατριαρχείου οι «εθνικιστικές», όπως αναφέρεται, μέθοδοι και νομοθεσίες που υιοθέτησε το τουρκικό κράτος (φορολογία, ιδιοκτησιακό καθεστώς κ.α.), προκειμένου να «ενθαρρύνει» τους Έλληνες της Πόλης να φύγουν για την Ελλάδα.


Η έκφραση «αναίμακτη εθνική κάθαρση» που αναφέρεται στο αφιέρωμα χρωματίζει έντονα την άποψη αυτή, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ελληνική κοινότητα έφθασε να αριθμεί σήμερα λιγότερο από 3.000 άτομα, όταν πριν από μερικές δεκαετίες αριθμούσε πάνω από 100.000 Έλληνες.


Ειδική αναφορά γίνεται και στον τρόπο που ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος «κινδυνεύει» να γίνει ο τελευταίος πραγματικά ορθόδοξος Πατριάρχης, αφού μετά το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το 1971, και την επιλεκτική απόρριψη των εκτός Τουρκίας υποψηφίων διαδόχων του, γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η ομαλή διαδοχή του.


Το αφιέρωμα του CNN είναι μέρος της σειράς εκπομπών «World's Untold Stories» και το επεισόδιο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο θα προβληθεί σε λίγες ημέρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου