Σελίδες

Τετάρτη 25 Αυγούστου 2010

«Βελγική στήριξη» προς την Ελλάδα


Συνάντηση ΥΠΕΞ Βελγίου με Γ. Παπανδρέου και Δ. Δρούτσα.
Μήνυμα ισχυρής αλληλεγγύης της βελγικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα στην οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει
, καθώς και μήνυμα της ισχυρής πεποίθησης ότι μόνον μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, μπορούν να διευθετηθούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, απέστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Στέβεν Βανάκερε.
«Η ισχύς εν τη ενώσει. Οσο πιο ενωμένοι είμαστε, τόσο πιο σύντομα θα δούμε αποτελέσματα», είπε ο Βέλγος υπουργός, στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Δ. Δρούτσα μετά τη συνάντησή τους, στο Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ νωρίτερα το απόγευμα, είχε πλέον της μιας ώρας συνάντηση με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου. Παραμένοντας στο οικονομικό πεδίο, ο επικεφαλής της βελγικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι με τον κ. Δρούτσα συζήτησαν και για την προώθηση των βελγικών επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ο κ. Δρούτσας ευχαρίστησε θερμά για την άμεση στήριξη που παρέσχε η βελγική κυβέρνηση, η οποία είχε εκφράσει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, δια του πρωθυπουργού Ιβ Λετέρν από τον Ιούνιο, λίγο πριν η χώρα του αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Ο κ. Βανάκερε, κυρίως με την ιδιότητα του προεδρεύοντος του Συμβουλίου υπουργών της ΕΕ και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης, με έμφαση στα Δ. Βαλκάνια, θέμα για το οποίο ο κ. Δρούτσας ανέπτυξε στον συνομιλητή του τη γνωστή πλέον ελληνική πρωτοβουλία «Ατζέντα 2014», ενώ με αφορμή τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για το Κόσοβο, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον βέλγο ομόλογό του για την πρόσφατη περιοδεία του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα.
Στο τραπέζι των συζητήσεων τέθηκαν επίσης οι εξελίξεις στην Τουρκία - την οποία ο κ. Βανάκερε επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες, καθώς και τον Οικουμενικό Πατριάρχη- η ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος καθώς και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, το οποίο επίσης είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της βελγικής προεδρίας. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μετά την Αθήνα, ο βέλγος αξιωματούχος θα μεταβεί στην Κύπρο.
Διαβουλευόμαστε με τους Ελληνες φίλους μας που έχουν εμπειρία στα θέματα των Δ. Βαλκανίων και της Τουρκίας, ώστε να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, είπε ο Βέλγος υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι η διεύρυνση είναι μια από τις προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας. Θέση μας είναι, πρόσθεσε, ότι οι χώρες των Δ. Βαλκανίων και η Τουρκία, πρέπει να προσεγγίσουν την ΕΕ και ο καλύτερος τρόπος είναι να γίνει αυτό βήμα-βήμα και με καλές διαβουλεύσεις. Και είμαι ευτυχής που συζήτησα αυτά τα θέματα σε βάθος και με τον πρωθυπουργό και με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών.
Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον κ. Βανάκερε για την πρωτοβουλία της Ελλάδας και του Ελληνα πρωθυπουργού για επίσκεψή του στο Ισραήλ και την ανταπόδοση της επίσκεψης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μ. Νετανιάχου, καθώς και για τις σχέσεις και επαφές που διατηρούμε με τον αραβικό κόσμο και τους Παλαιστίνιους φίλους μας, όπως είπε ο κ. Δρούτσας.
Ο κ. Δρούτσας εξέφρασε την ικανοποίησή του «που τα ενδιαφερόμενα μέρη ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόσκληση για επανέναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων», υπογραμμίζοντας ότι «επενδύουμε μεγάλες προσδοκίες στη διαδικασία που θα ξεκινήσει».
Λίγο πριν δεχθεί τον Βέλγο αξιωματούχο το απόγευμα, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής Ντέιβιντ Χάρις, μέσα στο θετικό κλίμα που διαμορφώνει η ενίσχυση των ελληνο-ισραηλινών σχέσεων, με την ανταλλαγή των επισκέψεων των δύο πρωθυπουργών, καθώς και το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του Έλληνα πρωθυπουργού για προώθηση της ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή.

www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου