Σελίδες

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Το αλβανικό παρακράτος συνεχίζει να δολοφονεί Βορειοηπειρώτες

Aποτροπιασμό προκαλεί  η χθεσινοβραδυνή εν ψυχρώ δολοφονία Βορειοηπειρώτη από αλβανούς παρακρατικούς. Όλα άρχισαν το μεσημέρι της Πέμπτης όταν ομάδα αλβανών από την Αυλώνα ζήτησε το λόγο από ομογενείς επειδή αυτοί μιλούσαν Ελληνικά στο Καμπί του Κάστρου της Χειμάρας. Οι αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρα και μετά από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν, έπεσε πάνω στη μηχανή του 37χρονου ομογενή Αριστοτέλη Γκούμα με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Η αστυνομία της Αυλώνας συνέλαβε έξι άτομα και συνεχίζει τις ανακρίσεις χωρίς να υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα, είναι οι:
1. Ilir Halo Mukaj, ημερομηνία γέννησης: 19 Ιανουαρίου 1990
2. Fabion Fatosh Jahaj, ημερομηνία γέννησης: 1 Αυγούστου 1989
3. Andi Petrit Kotori, ημερομηνία γέννησης: 16 Δεκεμβρίου 1985
4. Endri Zeqir Salataj, ημερομηνία γέννησης: 1 Ιουνίου 1988
5. Bledar Engjel Maminaj, ημερομηνία γέννησης: 25 Μαρτίου 1988
6. Juxhin Mentor Mustafaraj, ημερομηνία γέννησης: 26 Σεπτεμβρίου 1987
7. Dijon Gjolek Bushaj, ημερομηνία γέννησης: 27 Ιανουαρίου 1991
8. Aleksander Lavdosh Gjoka, ημερομηνία γέννησης: 5 Ιανουαρίου 1989

Εντύπωση προκαλεί το νεαρό της ηλικίας τους, αλλά και η σχέση ορισμένων με απογόνους αλβανοτσάμηδων.
Σε μια πρώτη κίνηση εκδήλωσης της οργής τους εκατοντάδες Χειμαριώτες απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους Αγίους Σαράντα με τον Αυλώνα. Αίτημά τους είναι να δημιουργηθούν και να διασφαλιστούν οι συνθήκες για μια δίκαιη δίκη.
Το χθεσινοβραδυνό ρατσιστικό έγκλημα είναι ένας ακόμα κρίκος σε μια σειρά βίαιων ενεργειών (δολοφονίες, εξαφανίσεις προσώπων, απαγωγές, βασανισμοί, ξυλοδαρμοί, προπηλακισμοί), που στόχο έχουν άτομα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου. Για το συγκεκριμένο περιστατικό αναμένεται η στάση που θα κρατήσει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας αλλά και τα πολιτικά κόμματα της χώρας. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρης Αβραμόπουλος με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την αλβανική κυβέρνηση για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμμία αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών.


Καταδικάζει το υπουργείο Εξωτερικών
«Απαράδεκτη εγκληματική ενέργεια» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών τη δολοφονία του 35χρονου ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα την Πέμπτη από ομάδα τριών Αλβανών.
Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γρηγόρης Δελαβέκουρας, «σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση που παρείχαν οι αλβανικές αστυνομικές αρχές στην Πρεσβεία της Ελλάδος στα Τίρανα, ο Αριστοτέλης Γκούμας, 35 ετών, Έλληνας ομογενής, κάτοικος Χειμάρρας Αλβανίας τραυματίστηκε εκουσίως θανάσιμα χθες το βράδυ μέσα στην πόλη της Χειμάρρας.
Πρόσθεσε πως «απαράδεκτες εγκληματικές ενέργειες όπως αυτή, έχουν σκοπό να διεγείρουν εθνοτική ένταση με απρόβλεπτες συνέπειες και να υπονομεύσουν τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας» και τόνισε πως «πρέπει να είναι καταδικαστέες από το σύνολο της αλβανικής κοινωνίας και τους πολιτικούς εκπροσώπους της». Παράλληλα ζήτησε από την αλβανική κυβέρνηση να εγγυηθεί την ορθή και ταχεία απονομή δικαιοσύνης, η οποία, όπως επισήμανε, θα αποτελέσει και τη μοναδική έμπρακτη απάντηση στις εύλογες ανησυχίες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Καταλήγοντας εξέφρασε τα συλλυπήτηρια της ηγεσίας του υπουργείου στους οικείους του θανόντος.
Καταδικάζει η ΝΔ
Ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος, με την ιδιότητα του Υπεύθυνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, αναφορικά με το θάνατο του Έλληνα ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Προκαλεί ανησυχία και εύλογα ερωτηματικά ο βίαιος θάνατος του ομογενούς από τη Χειμάρα Αριστοτέλη Γκούμα, που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις της Ελληνικής μειονότητας της Αλβανίας.
Ζητούμε από την Ελληνική Κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς την Αλβανική Κυβέρνηση, ώστε να διασφαλιστεί η πλήρης διαλεύκανση και η απόδοση δικαιοσύνης στην υπόθεση αυτή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου