Παρασκευή, 20 Αυγούστου 2010

Η Ελλάδα σήμερα

Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της Ευρώπης.
'Εχει έκταση περίπου 132.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και ο πληθυσμός της πλησιάζει τα 10.934.097 κατοίκους (απογραφή 2001). Αν τη συγκρίνουμε με τα υπόλοιπα 32 κράτη της Ευρώπης, βλέπουμε ότι είναι, από άποψη έκτασης, η 13η ευρωπαϊκή χώρα. Αν προχωρήσουμε αυτή τη σύγκριση σε παγκόσμιο επίπεδο και την αντιπαραβάλλουμε με τις πιο εκτεταμένες χώρες της υφηλίου, βλέπουμε ότι είναι 126 φορές μικρότερη από τη Σοβιετική Ενωση, 70 περίπου φορές μικρότερη από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και 65 φορές μικρότερη από τη Βραζιλία.

Τα ακρότατα σημεία του ελληνικού γεωγραφικού χώρου είναι: προς τη δύση, το μικρό νησί Οθωνοί (που βρίσκεται βορειοδυτικά της Κέρκυρας), προς την ανατολή, το νησί Στρογγυλή (που βρίσκεται ανατολικά του Καστελλόριζου), προς το βορρά, η περιοχή που βρίσκεται μετά το χωριό Ορμένιο, στο Νομό Έβρου, προς το νότο, το νησί Γαύδος, στα νότια της Κρήτης. Η Γαύδος αποτελεί και το νοτιότατο σημείο ολόκληρης της ευρωπαϊκής ηπείρου.
Η Ελλάδα περιβάλλεται από θάλασσα, εκτός από τα βόρεια σύνορά της, όπου συνορεύει με την Αλβανία, την ΠΓΔΜ, τη Βουλγαρία και το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας. Στα δύο μεγάλα πελάγη που περιβρέχουν τη χώρα μας, το Ιόνιο και το Αιγαίο, υπάρχουν σκορπισμένα πάρα πολλά νησιά. Υπολογίζεται ότι τα νησιά αυτά ξεπερνούν τα 1.000. Τα πιο μεγάλα νησιά της Ελλάδας είναι η Κρήτη και η Εύβοια. Υπάρχουν πολλές βραχονησίδες ή νησιά με πολύ λίγους κατοίκους. Αυτή η γεωγραφική φυσιογνωμία της Ελλάδας έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάρκεια της ελληνικής ιστορίας. Η θάλασσα είναι ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία στη ζωή του Ελληνα από τα πανάρχαια χρόνια έως τις μέρες μας. Σε όποιο σημείο της στεριάς και αν βρεθεί κανείς, η παραλία απέχει λίγες μόλις ώρες. Οι Ελληνες είναι θαλασσινός λαός από τότε που κατοικήθηκε η χώρα μας. Τα νησιά του Αιγαίου, όπου πρωτοφανερώθηκαν οι πρώτοι προηγμένοι πολιτισμοί, βρίσκονται πολύ κοντά το ένα με το άλλο. Αυτό βοηθάει τα ταξίδια, τις μετακινήσεις, και εξάπτει τη φαντασία του ταξιδιώτη να γνωρίσει άλλες χώρες. Από τα νησιά του Αιγαίου πέρασαν οι πρώτοι Ελληνες άποικοι και εγκαταστάθηκαν στην απέναντι Ιωνία.
Ετσι, η γεωγραφική θέση της Ελλάδας είχε, και έχει ακόμη και σήμερα, μεγάλη πολιτική, εμπορική και πολιτιστική σημασία. Είναι ένα σταυροδρόμι, μια γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με τα παράλια της Ασίας και της Αφρικής. Γι' αυτό το λόγο πέρασαν απ' εδώ αμέτρητοι λαοί, άλλοτε φίλοι και άλλοτε κατακτητές. Ποτέ, όμως, οι άνθρωποι που κατοικούν αυτή τη χώρα δεν έπαψαν να είναι και να αισθάνονται Ελληνες. Οσο μικρή σε έκταση είναι η Ελλάδα, τόσο σπουδαία και μεγάλη είναι η ακτινοβολία της η πνευματική. Απ' εδώ εκπορεύτηκε ένας μεγάλος πολιτισμός, πάνω στον οποίο στηρίζονται ακόμη και σήμερα όλα τα πολιτισμένα κράτη της γης. Για το λόγο αυτό, η Ελλάδα δεν απουσίασε ποτέ από το προσκήνιο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου