Σελίδες

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Κατηγορούμενη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Κύπρος για τη λίμνη Παραλιμνίου


Καταπέλτης για τις πρακτικές που ακολουθεί η Κύπρος στην προστασία του περιβάλλοντος είναι το κατηγορητήριο, που κατατέθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για την υπόθεση της Λίμνης Παραλιμνίου.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που είχε προειδοποιήσει εδώ και καιρό την Κύπρο με προσφυγή, ζητά από το Δικαστήριο να καταδικάσει την Κύπρο, γιατί όχι μόνο δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα προστασίας του νερόφιδου, αλλά έχει επιπλέον εγκρίνει «την οριοθέτηση 304 οικοπέδων εντός της Λίμνης για συγκεκριμένη εταιρεία» .
Η Λίμνη Παραλιμνίου θεωρείται Τόπος Κοινοτικής Σημασίας που πρέπει να προστατευθεί γιατί είναι ο φυσικός χώρος του σπανίου νερόφιδου Natrix natrix cypriana. Η πλειοψηφία του πληθυσμού του είδους βρίσκεται στη Λίμνη και σε μικρότερο βαθμό σε άλλες δύο περιοχές στο νησί.
Σύμφωνα με την κυπριακή οικονομική ιστοσελίδα Stockwatch η Επιτροπή κατηγορεί την Κύπρο ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα παρέλειψε να κηρύξει την περιοχή ως προστατευόμενη και να κοινοποιήσει στην ΕΕ τη συμπερίληψη της Λίμνης στους τόπους κοινοτικής προστασίας.
Την κατηγορεί επίσης ότι εδώ και χρόνια ανέχεται δραστηριότητες που θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τα οικολογικά χαρακτηριστικά της Λίμνης όπως τη λειτουργία motor cross, η παράνομη υπεράντληση υδάτων, παράνομο σκοπευτήριο και πιέσεις για τουριστική και οικιστική ανάπτυξη πλησίον της Λίμνης.
Η Κύπρος, που καταγγέλθηκε στην Επιτροπή για τις πρακτικές της από την Ομοσπονδία Περιβαλλοντικών και Οικολογικών Οργανώσεων Κύπρου, ενέταξε τελικά τη Λίμνη στους χώρους προστασίας το Δεκέμβριο του 2009 - εκπρόθεσμα σύμφωνα με την Επιτροπή.
Άφησε όμως έξω από την περιοχή προστασίας γύρω στο 20% της Λίμνης, το βόρειο μέρος, το οποίο μετέτρεψε σε οικιστική ζώνη. Είχε υποστηρίξει τότε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν είχαν ουσιαστικό λόγο να συμπεριλάβουν το συγκεκριμένο κομμάτι στη ζώνη προστασίας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι κακώς η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπ. Γεωργίας επέτρεψε την οικοπεδοποίηση της Λίμνης γιατί η λίμνη «πρέπει να προστατευθεί ως ένα συνεκτικό σύστημα» .
Σύμφωνα με το δικόγραφο, η κυπριακή κυβέρνηση υποστήριξε σε διάφορα σημεία της αλληλογραφίας της με την Επιτροπή οικονομικούς και κοινωνικούς λόγους για την εξαίρεση του 20% της Λίμνης από την προστατευόμενη περιοχή. Λέχθηκε, για παράδειγμα, ότι οι ιδιοκτήτες της γης δεν ήθελαν να εμπλακούν σε διαδικασίες ανταλλαγής γης με το δημόσιο γιατί είναι χρονοβόρες.
Η Επιτροπή υποστηρίζει ότι για τον ορισμό των τόπων κοινοτικής προστασίας δεν μπορούν να λαμβάνονται υπόψη οικονομικές, κοινωνικές ή πολιτιστικές απαιτήσεις, εφόσον το βασικό κριτήριο είναι η προστασία της χλωρίδας και της πανίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου