Σελίδες

Πέμπτη 19 Αυγούστου 2010

Άρχισαν οι απελάσεις των Ρομά

Άρχισε σήμερα η Γαλλία τις απελάσεις Ρομά. Δεκάδες άνθρωποι-τουλάχιστον 93- έφυγαν ήδη από τη χώρα αεροπορικώς με προορισμό τη Ρουμανία, στο πρώτο κύμα των απελάσεων που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.

Άλλοι 700 Ρομά θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες, αφού εκδιώχθηκαν από τους καταυλισμούς τους, τους οποίους δεσμεύτηκε ότι θα διαλύσει η γαλλική κυβέρνηση.

Τον Ιούλιο ο γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, έδωσε εντολή για τη διάλυση 300 παράνομων καταυλισμών, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης επιχείρησης καταστολής του εγκλήματος και των ταραχών. Σε ένα από τα τελευταία κρούσματα βίας στη Γαλλία-επίθεση σε αστυνομικό σταθμό- ενεπλάκη Ρομά. Λίγο αργότερα, η γαλλική κυβέρνηση χαρακτήρισε τους καταυλισμούς εστίες πορνείας και εγκλήματος.

Οι επικριτές της απόφασης των απελάσεων κάνουν λόγο για επίθεση κατά μιας από τις πιο ευάλωτες κοινότητες της Ευρώπης. Οργανώσεις προάσπισης ανθρωπινων δικαιωμάτων καταδικάζουν την απόφαση της γαλλικής κυβέρνησης επισημαίνοντας ότι στόχος της είναι να αποσπάσει υποστήριξη από δεξιούς ψηφοφόρους. Από την πλευρά της, η επιτροπή του ΟΗΕ για τον περιορισμό των φυλετικών διακρίσεων τόνισε πως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός γνωρίζουν σημαντική αύξηση στη Γαλλία.

 «Θα ξαναγυρίσουμε»
Οι Ρομά που δήλωσαν «πρόθυμοι» να φύγουν έλαβαν ο κάθε ενήλικας 300 ευρώ και από 100 ευρώ για κάθε παιδί. Ορισμένοι από αυτούς που έφυγαν, πάντως, λένε ότι θα ξαναγυρίσουν.

«Στη Ρουμανία δουλεύεις ένα μήνα επί 12-15 ώρες τη μέρα και παίρνεις 150 ευρώ. Με αυτά τα χρήματα δεν μπορείς ούτε να φας, ούτε να ταίσεις τα παιδιά σου», δήλωσε ένας άνδρας, την ώρα που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τον μετέφερε από το Παρίσι στο Βουκουρέστι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου