Σελίδες

Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Αναβάθμιση των σχέσεων με το Ισραήλ

Νέα σελίδα από χθες στις σχέσεις της Ελλάδας με το Ισραήλ, η οποία σηματοδοτεί τις ευρύτερες αλλαγές που δρομολογούνται στην περιοχή με την αλλαγή στις ισορροπίες να είναι παραπάνω από ορατή.
Η αρχή έγινε με το σοβαρό επεισόδιο που προκλήθηκε μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας μετά την επίθεση των ισραηλινών κομάντος στον στολίσκο της Ελευθερίας που έπλεε προς Γάζα και είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό τούρκων ακτιβιστών.
Εκτοτε οι δύο στενοί σύμμαχοι διέκοψαν τις επαφές τους, η Τουρκία άρχισε τα ανοίγματα προς Ιράν μεριά και οι ΗΠΑ αντέδρασαν άμεσα διαψεύδοντας ωστόσο προς το παρόν ότι έχουν αποστείλει τελεσίγραφο προς Αγκυρα να αλλάξει άμεσα στάση.
Η επίσκεψη του ισραηλινού πρωθυπουργού στην Ελλάδα επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο την αλλαγή στις ισορροπίες. Οι δύο χώρες αποφάσισαν σύσφιξη των σχέσεων τους και στενή συνεργασία στους πλέον νευραλγικούς τομείς όπως η οικονομία, η άμυνα και η ασφάλεια,
Κατά τις συζητήσεις που είχαν Παπανδρέου-Νετανιάχου συμφωνήθηκε η σύσταση μικτής επιτροπής που θα ασχοληθεί με όλα τα πιθανά θέματα συνεργασίας. Επίσης αποφασίστηκε συνάντηση των αντίστοιχων υπουργείων Τουρισμού, Οικονομικών και Οικονομίας ώστε να οργανωθούν αμοιβαίες επισκέψεις επιχειρηματιών στις δύο χώρες και επενδυτικές πρωτοβουλίες.
«Οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Ισραήλ-Τουρκίας δεν θεωρούμε ότι είναι ανταγωνιστικές στις σχέσεις που αναπτύσσουμε εμείς με το Ισραήλ» είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «η περιφερειακή συνεργασία είναι ζωτικής σημασίας για την καλή γειτονία, αλλά και για την επίλυση προβλημάτων στην περιοχή που είναι αρκετά».
«Διαχρονικά έχουμε προβλήματα με την Τουρκία, υπάρχει το Κυπριακό και η κατά καιρούς όξυνση των διμερών σχέσεων, αλλά η διάθεση που υπάρχει είναι να έχουμε καλές γειτονικές σχέσεις βασισμένες σε αρχές του διεθνούς δικαίου, αλλά και των ευρωπαϊκών κεκτημένων, σεβασμό των συνόρων, των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων, αλλά και μιας σειράς ζητημάτων που είναι γνωστά στην πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ», είπε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι «είναι βασικό να διατηρηθεί αυτή η πορεία αλλά και η Τουρκία να κατανοήσει ότι πρέπει να παίξει ένα ρόλο που σέβεται την περιοχή, τους λαούς της περιοχής, ώστε να μπορούμε να εμπεδώσουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας».
«Συμφωνώ απολύτως με κάθε λέξη που είπε ο κ. Παπανδρέου, αν δεν συσφίξουμε τις σχέσεις Ελλάδας-Ισραήλ θα ήταν κάτι αφύσικο», είπε ο κ. Νετανιάχου προσθέτοντας ότι το Ισραήλ ενδιαφέρεται να βελτιώσει τις σχέσεις του με τη Τουρκία, αλλά ενδιαφέρεται επίσης να αναπτύξει τις σχέσεις του με την Ελλάδα σε όλους τους τομείς. Επίσης θα υπάρξει συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, των νέων γεωργικών τεχνολογιών καθώς και στον τομέα της ασφάλειας.

Θετική και η Νέα Δημοκρατία

Θετικός στη συσφιξη των σχεσεων της χώρας με το Ισραήλ εμφανίζεται και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος συναντήθηκε το πρωί της Τρίτης με τον κ. Νετανιάχου. Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι θα πρέπει να βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών, χωρίς ωστόσο να διασαλευθεί η παραδοασιακά καλή σχέση με τον αραβικό κόσμο. Αυτό, όπως εκτιμά, χρειάζεται καλή εξωτερική πολιτική και ισορροπία. Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι η σχέση με το Ισράηλ θα πρέπει να βελτιωθεί ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά της Τουρκίας, εκτιμώντας ωστόσο ότι η αλλαγή συμπεριφόρας της Τουρκίας στο γεωστρατηγικό πλαίσιο δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες.

Βγαίνοντας από τη συνάντηση, που διήρκησε μία ώρα, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι "καλύψαμε θέματα διμερούς συνεργασίας στο εμπόριο, τον τουρισμό, την οικονομία στη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ιδιαίτερα σημαντικό για μας είναι το θέμα της συνεργασίας για τον τουρισμό. Επίσης, μιλήσαμε για τα μεγάλα ζητήματα ασφάλειας της περιοχής, για το Κυπριακό και τη Μέση Ανατολή. Συζητήσαμε την ανάγκη ύπαρξης και τη διασφάλιση του Παλαιστινιακού κράτους, αλλά και την ασφάλεια του κράτους του Ισραήλ". Είπε, ακόμη, ότι συζητήθηκαν θέματα οικονομίας σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Σαμαράς επιτέθηκε στον πρωθυπουργό, κ. Γιώργο Παπανδρέου, για το θέμα της επιστημονικής έρευνας, που έθεσε χθες ο πρωθυπουργός. "Θέλω να πω στον κ. Παπανδρέου ότι αν είχαμε μυαλό εδώ και 30 χρόνια, δεν θα διώχναμε στο εξωτερικό το πολύ πλούσιο δυναμικό των Ελλήνων επιστημόνων και δεν θα τους στέλναμε στο εξωτερικό". Απέδωσε την κύρια ευθύνη γι' αυτό στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και υπογράμμισε ότι στόχευση του προγράμματος της ΝΔ είναι ο επαναπατρισμός των Ελλήνων επιστημόνων που διαπρέπουν στο εξωτερικό.

Το βράδυ, ο ισραηλινός πρωθυπουργός επισκέφθηκε την Ακρόπολη και στη συνέχεια ακολούθησε δείπνο, που παρέθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σήμερα ο κ. Νετανιάχου θα επισκεφθεί μαζί με τον πρωθυπουργό τον Πόρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου