Σελίδες

Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Σαν σημερα Κυριακή 15 Αυγούστου


1057      κατά τη μάχη του Λουμφάναν, ο Μάλκομ Κάνμορ σκοτώνει τον βασιλιά της Σκοτίας Μάκβεθ. Δεκαεπτά χρόνια νωρίτερα, ο Μάκβεθ είχε σκοτώσει τον βασιλιά Ντάνκαν, πατέρα του Μάλκομ.

1096     ξεκινά η Α Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων.



1517     γίνεται η πρώτη επίσημη επαφή Ευρώπης-Κίνας, όταν πορτογαλικά οπλοφόρα πλοία φτάνουν στην εκβολή του ποταμού Περλ και ο επικεφαλής Φερνάο Πίρες ντε Αντράδε συναντά Κινέζους αξιωματούχους.

1519     ιδρύεται η Πόλη του Παναμά στον Παναμά.

1534     ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών

1535     ιδρύεται η πρωτεύουσα της Παραγουάης, Ασουνσιόν.

1620     το βρετανικό πλοίο Mayflower ξεκινά από το Πλίμουθ της Αγγλίας για το πρώτο του ταξίδι στην Αμερική.

1769     γεννιέται στο Αιάκιον της Κορσικής ο μετέπειτα αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1785     γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας Τόμας ντε Κουίνσι.

1843     γίνονται τα θυρανοίξεια του Καθεδρικού της Κυρίας μας της Ειρήνης, στη Χονολουλού στη Χαβάη. Σήμερα ο ναός αυτός αποτελεί τον παλαιότερο ρωμαιοκαθολικό καθεδρικό στις ΗΠΑ, που λειτουργεί ακόμα.

1852     το κροκέ εισάγεται στην Αμερική από την Αγγλία και γίνεται πολύ δημοφιλές περισσότερο σαν κοινωνικό γεγονός παρά σαν αθλητικό λόγω του ότι γυναίκες και άνδρες αγωνίζονται μαζί.

1858     γεννιέται η Βρετανίδα συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας Ήντιθ Νέμπσιτ.

1872     γεννιέται ο Ινδός συγγραφέας και φιλόσοφος Σρι Ορομπίντο.

1877     ο Τόμας Έντισον πραγματοποιεί την πρώτη ηχογράφηση στην ανθρώπινη ιστορία, με το παιδικό τραγούδι "Mary had a little lab".

1879     γεννιέται η βραβευμένη με Όσκαρ Αμερικανίδα ηθοποιός Έθελ Μπάριμουρ, προγιαγιά της Ντρου Μπάριμουρ.

1883     γεννιέται ο Κροάτης γλύπτης Ιβάν Μέστροβιτς.

1887     γεννιέται η βραβευμένη με Πούλιτζερ Αμερικανίδα συγγραφέας Έντνα Φέρμπερ.

1888     γεννιέται ο στρατιώτης, ηθοποιός, αλλά και τυχοδιώκτης Τόμας Έντουαρντ Λόρενς Τρέμαντοκ, γνωστότερος ως "Λόρενς της Αραβίας". Ηγήθηκε της εξέγερσης των Αράβων εναντίον των Οθωμανών.

1893     γεννιέται ο Νεοζηλανδός αστρονόμος και πρωτοπόρος στους υπολογιστές, Λέσλι Κόμρι.

1896     γεννιέται ο Ρώσος εφευρέτης του μουσικού οργάνου θερεμίν, Λέον Θερεμίν.

1900     η κατάσταση στην Αλβανία και τη Μακεδονία, από άποψη δημόσιας ασφάλειας, είναι έκρυθμη και πολυάριθμες συμμορίες μαστίζουν τους χριστιανικούς πληθυσμούς.

1901     πίνακες του Βασίλι Καντίνσκι εκτίθενται στο Μόναχο.

1903     ο εκδότης Τζόζεφ Πούλιτζερ παραχωρεί 2 εκ. δολάρια στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια για να ιδρύσει σχολή δημοσιογραφίας.

1907     πεθαίνει ένας από τους μεγαλύτερους βιολονίστες όλων των εποχών, ο Σλοβάκος Γιόσεφ Γιοαχίμ.

1909     δημοσιεύεται στις αθηναϊκές εφημερίδες η διακήρυξη του "Στρατιωτικού Συνδέσμου", που μιλάει για την ανάγκη ριζικής αλλαγής και οδηγεί στην εξέγερση στο Γουδί.

1914     ανοίγει η διώρυγα του Παναμά.

1919     η Γαλλία ανακοινώνει ότι το 60% των ανδρών της αεροπορικής της δύναμης έχασαν τη ζωή τους ή τραυματίστηκαν κατά τον πόλεμο.

1920     γεννιέται ο ρεμπέτης Κώστας Καπλάνης.

1923     μετά από επιθυμία της κυβέρνησης της Θουριγγίας, η σχολή Μπαουχάους πραγματοποιεί έκθεση με έργα των τεσσάρων ετών της ύπαρξής της. Μεταξύ των δασκάλων της σχολής που συμμετέχουν στην έκθεση είναι οι Παουλ Κλέε και Βασίλι Καντίνσκι.

1924     γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και σεναριογράφος Ρόμπερτ Μπολτ. Ανάμεσα στα πιο γνωστά του έργα είναι ο "Λόρενς της Αραβίας", "Δόκτωρ Ζιβάγκο", "Η κόρη του Ράιαν". κ.α.

1925     γεννιέται ο Σκοτσέζος συγγραφέας και ποιητής Σερ Γουόλτερ Σκοτ.

1928     γεννιέται ο Βρετανός σκηνοθέτης Νίκολας Ρόουγκ.

1929     Ρωσία και Κίνα βρίσκονται στα πρόθυρα πολέμου, καθώς ρωσικά πολεμικά πλοία επιτέθηκαν στη Μαντζουρία.

1932     ο πυγμάχος Τζακ Ντέμπσι δίνει τον τελευταίο του αγώνα και χάνει από τον Κινγκ Λεβίνσκι.

1935     πεθαίνει ο Αμερικανός Γουάιλι Ποστ, ο πρώτος πιλότος, που έκανε μόνος το γύρο του κόσμου.

1938     γεννιέται ο Πολωνός συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ζανούζ Α. Ζάντελ.

1939     κάνει πρεμιέρα στο Χόλιγουντ η πρώτη κινηματογραφική μεταφορά του "Μάγου του Οζ" του Φράνκ Μπάουμ. Την Ντόροθι υποδύονταν η Τζούντι Γκάρλαντ.

1940     γεγονός συγκλονιστικό σκιάζει τη γιορτή της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, όταν το καταδρομικό του ελληνικού πολεμικού ναυτικού "Έλλη" τορπιλίζεται απ' τους Ιταλούς.

1944     οι Σύμμαχοι αποβιβάζονται στη Νότια Γαλλία, για την Επιχείρηση Ανβίλ.

1945     η Κορέα απελευθερώνεται, μετά από 35 χρόνια ιαπωνικής κατοχής. Χωρίζεται σε δύο κράτη: την κομουνιστική Βόρεια και τη δημοκρατική Νότια.

1947     η Ινδία κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Βρετανία. Η πρώην βρετανική αποικία χωρίζεται σε δύο χώρες: την Ινδία και το Πακιστάν.

1948     νότια του 38ου παράλληλου, ιδρύεται η Δημοκρατία της (Νότιας) Κορέας.

1949     γεννιέται ο Βρετανός γλύπτης Ρίτσαρντ Ντίκον.

1951     πεθαίνει ο Πολωνός πιανίστας Άρθουρ Σνάμπελ.

1959     οι Σοβιετικοί δεν επιτρέπουν στον Νίξον να δει το εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων κατά την επίσκεψή του.

1960     η Δημοκρατία του Κονγκό κερδίζει την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.

1961     αρχίζει να χτίζεται το "Τείχος της Ντροπής" στο Βερολίνο, που για χρόνια θα χωρίζει τη Γερμανία σε ανατολική και δυτική.

1962     η Ολλανδία υπογράφει συμφωνία με την οποία παραχωρεί στην Ινδονησία τη διακυβέρνηση της Νέας Γουινέας.

1967     πεθαίνει ο Γάλλος σουρεαλιστής ζωγράφος Ρενέ Μαγκρίτ.

1969     αρχίζει το θρυλικό μουσικό φεστιβάλ του Γούντστοκ, το οποίο έσπευσαν να παρακολουθήσουν χιλιάδες άνθρωποι. Ανάμεσα στους μουσικούς, που συμμετείχαν ήταν ο Κάρλος Σαντάνα, ο Τζίμι Χέντριξ, ο Τζο Κόκερ, οι Stills, οι Nash και πολλοί άλλοι.

1970     η Πατ Παλίνκας γίνεται η πρώτη γυναίκα που "παίζει" σε επαγγελματικό αγώνα αμερικάνικου ποδοσφαίρου με την ομάδα των Orlando Panthers.

1971     ο Αμερικανός Πρόεδρος Νίξον αναγγέλλει την εφαρμογή ενός προγράμματος μονεταριστικής και οικονομικής εξυγίανσης των ΗΠΑ με την οποία τερματίζει την ισοδυναμία του δολαρίου με το απόθεμα της χώρας σε χρυσό.

1972     γεννιέται ο Αμερικανός ηθοποιός Μπεν Άφλεκ.

1973     οι ΗΠΑ παύουν να βομβαρδίζουν την Καμπότζη.

1974     κατά τη διάρκεια γιορτής για την ημέρα της Απελευθέρωσης, δολοφονείται η πρώτη κυρία της Νότιας Κορέας Γιούκ Γιούνγκ Σου, κατά την απόπειρα δολοφονίας του Προέδρου της χώρας Παρκ Τσούνγκ Χι, από έναν Βορειοκορεάτη κατάσκοπο.

1975     λαμβάνει χώρα το στρατιωτικό πραξικόπημα στο Μπαγκλαντές, κατά το οποίο δολοφονείται ο Σεΐχ Μουτζίμπ, Πρόεδρος του Μπαγκλαντές.

1979     ο Γιώργος Βαμβακάς κερδίζει κατά τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Εφήβων στο Μπίντγκοζ της Πολωνίας τα 400μ εμπόδια με 50.67 δίνοντας στην Ελλάδα το πρώτο της χρυσό μετάλλιο σε μεγάλους διεθνείς αγώνες στίβου.

1980     η Ελλάδα επανέρχεται στο ΝΑΤΟ, με ανοικτό το θέμα του Αιγαίου.

1990     φωτιά εκδηλώνεται στο Άγιον Όρος, η δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες.

1991     στη Γερμανία, έκθεση της υπηρεσίας προστασίας του συντάγματος δείχνει ότι, ο κίνδυνος του νεοναζισμού μεγαλώνει στη χώρα, με κέντρο βάρους την πρώην Ανατολική.

1992     εκεχειρία υπογράφουν αξιωματούχοι της Γεωργίας και της Αμπχαζίας.

1993     ο Ντέιμον Χιλ, γιος του Γκράχαμ Χιλ, κερδίζει το ουγγρικό Grand Prix και πραγματοποιεί τον πρώτο συνδυασμό πατέρα-γιου που κερδίζει Grand Prix της Φόρμουλα 1.

1994     συλλαμβάνεται ο τρομοκράτης Ίλιτς Ραμίρες Σάντσες, γνωστός με το ψευδώνυμο "Κάρλος".

1995     στην Ιαπωνία, ο πρωθυπουργός Μουραγιάμα ζητά συγγνώμη για το ρόλο που διαδραμάτισε η χώρα του στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά αρνείται να προχωρήσει σε αποζημιώσεις.

1996     η UEFA αποφασίζει την αύξηση των ομάδων του Champions League από 16 σε 24 την περίοδο 1997-98. Η διοργάνωση του Champions League είχε ξεκινήσει με 8 ομάδες την περίοδο 1992-93.

1997     το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ανακοινώνει ότι την τελευταία δεκαετία, οι νεκροί από τις συγκρούσεις μεταξύ στρατού και κούρδων ανταρτών είναι 26.892.

1998     λαμβάνει χώρα ο βομβαρδισμός της πόλης Όμαζ, στη Νότια Ιρλανδία, κατά τον οποίο σκοτώθηκαν 29 άνθρωποι. Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση από το 1960-1990, οπότε ήταν η περίοδος τεταμένων σχέσεων μεταξύ τους παραστρατιωτικούς οργανισμούς, την αστυνομία και το βρετανικό στρατό.

1999     πεθαίνει ο Βρετανός αρχιτέκτονας και ντιζάινερ σερ Χιού Κάσον

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου