Σελίδες

Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

11 επικίνδυνα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής βρήκε ο ΕΟΦ


Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, καθώς εντόπισε 11 επικίνδυνα προϊόντα και συμπληρώματα διατροφής να διακινούνται μέσω του Διαδικτύου.
Πρόκειται για προϊόντα αδυνατίσματος, καταπολέμησης της στυτικής δυσλειτουργίας και συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν ουσίες, όπως
στρυχνίνη, αναβολικά, ορμόνες, ακόμα και φαρμακευτικές ουσίες που πρέπει να χορηγούνται μόνο με σύσταση γιατρού.
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι η αγορά τέτοιων προϊόντων μέσω του Διαδικτύου εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Επίσης, καλεί τους καταναλωτές σε περίπτωση που έχουν στην κατοχή κάποιο από αυτά να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.
Συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής προϊόντα:
- Το προϊόν SX Male Enhancement Herbal Supplement, το οποίο διακινείται πιθανώς και στην Ελλάδα μέσω Διαδικτύου χωρίς να είναι γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ, είναι νοθευμένο με την ουσία acetildenafil, σύμφωνα με ενημέρωση της αρμόδιας αρχής του Καναδά.
Το συγκεκριμένο προϊόν προωθείται ως φυτικό προϊόν που προορίζεται για την ενίσχυση της ανδρικής σεξουαλικής δραστηριότητας και, όπως προέκυψε από εργαστηριακή ανάλυση, περιέχει την ουσία acetildenafil, χωρίς να αναφέρεται στην επισήμανση του προϊόντος.
Η ουσία αυτή είναι ανάλογο της sildenafil, η οποία περιέχεται σε συνταγογραφούμενα φάρμακα που προορίζονται για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες εάν ληφθεί ανεξέλεγκτα, χωρίς να έχει συνταγογραφηθεί από γιατρό.

- Τo μη γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ συμπλήρωμα διατροφής ReGenerate IGF-1 Precursor που περιέχει την απαγορευμένη ουσία στρυχνίνη.
- Τα μη γνωστοποιημένα στον ΕΟΦ συμπλήρωματα διατροφής Vitalonga + Zink 75 & Vitalonga + Zink 150, που περιέχουν κάδμιο σε συγκέντρωση μεγαλύτερη από τη μέγιστη επιτρεπόμενη.
- Το μη γνωστοποιημένο στον ΕΟΦ συμπλήρωμα διατροφής Halodrol Liquigels που περιέχει την απαγορευμένη αναβολική ουσία δεϋδροεπιανδροστερόνη (DHEA).
Τονίζεται ότι η χρήση αναβολικών στεροειδών είναι πολλαπλά επικίνδυνη, αφού είναι δυνατόν να προκαλέσει οξεία ηπατική βλάβη αλλά και μακροχρόνιες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά, όπως συρρίκνωση των όρχεων, αύξηση των μαστών και στειρότητα στους άνδρες, αρρενοποίηση στις γυναίκες και μειωμένο ύψος στα παιδιά.
- Τα μη εγκεκριμένα συμπληρώματα διατροφής NOVEDEX-XT, ANIMAL PUMP, AXIS LABS ADIPO-X, ANABOLIC HALO, 4-AD, DHEA 100 mg (BIOVEA), περιέχουν ουσίες που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία (αναβολικά στεροειδή, vinpocetine, yohimbine και προ-ορμόνες).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου