Σελίδες

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Έχετε ακούσει για το καλό ή το κακό που κάνει το ηλεκτρονικό τσιγάρο;

Έχετε ακούσει για το "κακό"ηλεκτρονικό τσιγάρο που απειλεί τη ζωή μας και που πρέπει με κάθε τρόπο να αποκλειστεί από τη ζωή μας;

Αν ναι φυσικά θα έχετε ακούσει και για όλες τις γελοίες δικαιολογίες από "ειδικούς" και "ανειδίκευτους"  επιστήμονες.

Ποία είναι όμως η αλήθεια για το ηλεκτρονικό τσιγάρο;


Το ηλεκτρονικό τσιγάρο σαν ιδέα εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που αποκτήθηκε από τον Herbert A. Gilbert το 1963. Η συσκευή που περιγράφεται ως "συσκευή εναλλακτική προς το τσιγάρο συσκευή για την αντικατάσταση του επιβλαβούς αποτελέσματος που έχει η καύση του καπνού και του χαρτιού του τσιγάρου".

Η ιδέα του Herbert A. Gilbert δεν βρήκε ανταπόκριση λόγω των περιορισμένων τεχνολογικών μέσων που υπήρχαν τότε.

Tο 2003, o Κινέζος φαρμακοποιός Hon Lik εφευρίσκει το ηλεκτρονικό τσιγάρο με τη σημερινή του μορφή και το κατοχυρώνει μέσω της εταιρείας Golden Dragon Group Limited η οποία για να σηματοδοτήσει το νέο ξεκίνημα σε ένα νέο κόσμο μετονομάστηκε σε Ruyan Group Limited. Το διεθνές δίπλωμα ευρεσιτεχνίας κατοχυρώθηκε στη Ruyan το 2007.


Αμέσως και χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς καν να έχει κυκλοφορήσει το ηλεκτρονικό τσιγάρο, στις περισσότερες χώρες του κόσμου και με διάφορους τρόπους, μπήκαν φραγμοί στη διάθεση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Όπως και στην Ελλάδα, όπου το 2008, από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων απαγορεύτηκε η διάθεση προϊόντων που περιέχουν νικοτίνη χωρίς να έχουν άδεια από τον Ε.Ο.Φ. Περιττό βέβαια να αναφέρω ότι στον Ε.Ο.Φ. δεν υπάρχει διαδικασία για να πιστοποιήσει προϊόντα τα οποία δεν είναι φαρμακευτικά. Νομότυπα μεν αλλά αυθαίρετα ο Ε.Ο.Φ. έχει δώσει εντολή στα τελωνεία της χώρας να απαγορεύουν την είσοδο σε οποιοδήποτε προϊόν το οποίο περιέχει νικοτίνη, κατ επέκταση και στο μεγαλύτερο μέρος των υγρών για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Ακριβώς το ίδιο έγινε και στις ΗΠΑ. Η διαφορά βέβαια είναι ότι εκεί οι θεσμοί λειτουργούν και βγήκε η πρώτη καταδικαστική απόφαση από εφετείο η οποία απαγορεύει στον FDA (ο ΕΟΦ των ΗΠΑ) να απαγορεύει την εισαγωγή προϊόντων ηλεκτρονικού τσιγάρου καθώς δεν υπόκεινται στην δικαιοδοσία του.

συνεχίζεται ...


atmizw

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου